Ministr Kocourek odmítl korupci v souvislosti s 16 miliony korun

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek zatím dál zůstává ve funkci. Kvůli podezřelým 16 milionům korun, které poslal na konto své matky, rezignovat nehodlá. Ještě před tím, než bude o problému mluvit s premiérem Petrem Nečasem, se rozhodl obhájit své účty před veřejností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se na briefingu vyjádřil ke kauze obchodování své matky.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se na briefingu vyjádřil ke kauze obchodování své matky. | Zdroj: ČTK

Evidentně nervózní ministr Martin Kocourek vysvětloval na tiskové konferenci původ oněch 16 milionů skoro půl hodiny. Řekl, že jde o pozůstalost po otci, plnění z pojistek a mimosoudní dohody týkající se jeho vážného úrazu a 10 milionů korun tvořily úspory a peníze z podnikatelské činnosti.

„Jednalo se částečně o peníze, které byly naší rodiny. To znamená, měla v tom peníze moje maminka, byly v tom peníze, které se týkaly mojí minulosti, týkající se mého úrazu, a potom tam byly peníze, které se týkaly mých úspor a podnikání,“ řekl Martin Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Kocourek mluví o 16 milionech korun na účtu jeho matky na Radiožurnálu.mp3

Přítomné novináře tím ale moc neuspokojil, protože otázky kolem celé transakce dál zůstávají. Nejasná zůstává i role společnosti Key Investments. V té době Martin Kocourek seděl v dozorčí radě ČEZ a společnost Key Investments pro energetickou firmu pracovala. Ministr uvedl, že peníze svěřil společnosti Key Investments proto, aby je „odklonil“ od problémů s rozvodem v roce 2008.

Matka nynějšího ministra podle Mladé fronty Dnes uzavřela smlouvu se společností Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily neveřejně obchodovatelné cenné papíry v hodnotě 16 milionů korun. Pokyn k prodeji dala Kocourková za tři měsíce. Za další měsíc pak přišlo na její účet víc než 16 milionů korun.

Bývalá manželka ministra Olga Kocourková Radiožurnálu sdělila, že se pro ni jedná o zcela nové informace. V nejbližší době se proto spojí s právníkem a zváží další postup.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze ministra průmyslu mluví.mp3

Martin Kocourek řekl, že ministrem průmyslu a obchodu chce dál zůstat, záležet ale bude na premiéru Petru Nečasovi, se kterým se chce co nejdřív sejít. Několikrát ale zopakoval, že svědomí má čisté a že tímto dnešním vystoupením musel reagovat na nepodložené spekulace, které se objevily v médiích.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček se domnívá, že kariéra Martina Kocourka ve vládě Petra Nečase se „kvapem blíží ke konci“. Zdůraznil také to, že současný ministr průmyslu a obchodu nemá podporu žádné skupiny v ODS.

„Až do dnešního dne jsem nezaznamenal vlastně jediný silný výrok z ODS, který by se stavěl na Kocourkovu podporu. Naopak jsem jich zaznamenal několik, jež žádají, aby se věc rychle uzavřela, neškodilo se ODS a aby v případě, že nebude všechno v pořádku, Kocourek vládu opustil. Samozřejmě, hlavní odpovědnost leží na premiéru Petru Nečasovi,“ řekl Petr Nováček.

Reakce politiků

„Pokud se jedná o ministra ODS nebo Věcí veřejných, tak ani koaliční smlouva nemá žádný mechanismus, jak TOP 09 by do toho mohla nebo měla zasáhnout. To jsou prostě zásady, které byly stanoveny koaliční smlouvou a já tyhle zásady ctím,“ uvedl Jaromír Drábek z TOP 09.

Karolína Peak z Věcí veřejných čeká především na reakci premiéra Petra Nečase. Vysvětlení samotného Martina Kocourka nepovažuje za šťastné ani dostatečné.

„Musím říci, že já jsem zatím žádné uspokojivé vysvětlení neobdržela, po pravdě řečeno. Já spíš čekám na reakci pana premiéra. Uvidíme, jak se k tomu postaví on. Ráda bych dala přednost jemu v tom, aby řekl, zda je spokojen s tím vysvětlením nebo není,“ řekla Karolína Peak.

Také Miroslava Němcová z ODS souhlasí s tím, že Martin Kocourek nepodal dostatečné vysvětlení týkající se 16 milionů korun.

„Myslím si, že ten problém zůstává, že bohužel je prolongována ta situace, která by mohla být už vyřešena,“ uvedla Miroslava Němcová.

Jana Zemanová, Lucie Husárová 1, Zbyněk Zykmund, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme