Ministr zemědělství chce zpřísnit kontroly potravin. Návrh projedná vláda

Kontroly potravin by mohly projít největší změnou od vstupu České republiky do Evropské unie. Jejich zpřísnění navrhuje ministr zemědělství za ODS Petr Bendl. To má vést mimo jiné k tomu, aby z obchodů zmizely nekvalitní a nebezpečné potraviny včetně nebezpečného alkoholu. Návrh, který dnes projedná vláda, má však i řadu kritiků. Podle nich může novela kontroly potravin prodražit a zkomplikovat, ačkoli záměr byl opačný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bendl 14.12.2011

Petr Bendl 14.12.2011 | Foto: Filip Jandourek

Potraviny živočišného původu by podle návrhu měla na starost veterinární správa, a to od výroby až po prodej.

Ministerstvo zdravotnictví by tak přišlo o část pravomocí, což je však podle šéfa resortu Leoše Hegera z TOP 09 nepřijatelné. „To je velmi odborná zdravotnická činnost,“ řekl Heger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Své výhrady k ministerskému návrhu přednesl hlavní hygienik a zároveň náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Valenta

Jak doplnil hlavní hygienik a zároveň náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Valenta, dozor hygieniků je založený na hodnocení zdravotních rizik, a to včetně zdravotního stavu personálu.

„I personál může být zdrojem nákazy. Čili je to odborná zdravotnická činnost a vlastně jen díky tomu my tady nemáme zdravotní problémy a epidemie ze zařízení společného stravování. Ty problémy, které se tady v České republice vyskytují s elementárními nákazami, jsou právě ze sektoru, který dozoruje ministerstvo zemědělství, to znamená prvovýroba nebo distribuce, supermarkety – a tady jsou problémy,“ uvedl Valenta.

Každý rok neprojde testy polovina vzorků medu. Nastavují se cukernými sirupy nebo se zahřívají

Číst článek

Potravináři by podle návrhu hlídali ostatní výrobky. Tím však hrozí dvojí kontroly, což se nelíbí obchodníkům, ale ani expertům či resortu financí.

Změny se týkají také restaurací. Hygienici by se zaměřovali hlavně na dodržování zákazu kouření, úroveň pracovního prostředí nebo stav vody.

Potravinářská komora návrh vítá

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka snahu ministerstva zemědělství vítá, nicméně má stejné pochybnosti jako rezort zdravotnictví.

„Protože ta specifika těchto kontrol – u hygieny, u veteriny a u SZPI – je skutečně natolik odlišná, že se obávám, že dobrá snaha nepřinese to ovoce, které si od toho pan ministr slibuje,“ poznamenal Juračka.

To prezident Potravinářské komory Miroslav Toman stojí za snahou ministerstva zemědělství jednoznačně. Je prý potřeba zvýšit kompetence rezortu zemědělství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O navrhovaných změnách v kontrole potravin mluvili na Radiožurnálu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka a prezident Potravinářské komory Miroslav Toman

„Když se podíváte, kolik se prodá v restauracích načerno zvěřiny, kolik se tam bourá dalších věcí, tak hygienická služba bohužel na to ještě nikdy nepřišla. Pokud by tohle přešlo pod státní veterinární správu, tak si myslím, že odbornost a kompetence je tam daleko vyšší,“ řekl Toman.

Podle něj je správné, aby agenda přešla pod ministerstvo zemědělství. A řešení sporu mezi hygieniky a veterináři má zůstat v odborné rovině.

„Na ministerstvu zemědělství existuje takzvaný Úřad pro potraviny a v Úřadě pro potraviny by měly být zasunuty všechny kontrolní a dozorové orgány, které se na tomto poli pohybují, aby tam byla nějaká koordinace,“ nastínil své představy Toman.

Potravinářská komora také navrhla, aby zákon obsahoval povinnost pro obchodníky povinně zveřejňovat informace o podílu tuzemských potravin na svých pultech.

Podle Tomana by to pak v praxi mělo vypadat jako na Slovensku. „V každém obchodě bude vyvěšená informační tabule, jaké procento výrobců se prodává z České republiky, jaké procento z ostatních zemí,“ uvedl Toman.

Ale to prý není to nejdůležitější. „My tam prosazujeme, aby i u těch nebalených výrobků byla napsána země původu a aby například u masných výrobků byla uvedena hlavní složka,“ dodal Toman.

Juračka S podporou prodeje českých výrobků souhlasí, ale zmínil dvě úskalí těchto plánů – vyšší administrativní náročnost pro obchodníky a komplikace, které představuje třeba fakt, že je v tuzemském výrobku zahraniční příměs.

Alžběta Havlová, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme