Ministři TOP 09 opustili jednání vlády, žádají odchod Bátory

Ministři TOP 09 opustili dnešní jednání vlády na protest proti předsedovi iniciativa D.O.S.T. Ladislavu Bátorovi. Nelíbí se jim, že ho ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) nepropustil ze svého úřadu poté, co urazil prvního místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga. Premiér Petr Nečas (ODS) očekává od Dobeše zřetelnou omluvu za výroky svého podřízeného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři TOP 09 na tiskové konferenci k aktuální situaci ve vládě

Lídři TOP 09 na tiskové konferenci k aktuální situaci ve vládě | Zdroj: ČTK

Odchod z jednání oznámil ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že se členové kabinetu za TOP 09 nevrátí, dokud Bátora neodejde z ministerstva, nebo dokud vládu neopustí Dobeš.

„Za předpokladu, že pan ministr Dobeš poskytuje politické krytí státnímu úředníkovi, který sprostě uráží doyena a prvního místopředsedu vlády, tak my nebudeme předstírat veřejnosti, že pan ministr Dobeš je náš kolega,“ uvedl Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík a poslanec Věcí veřejných Petr Skokan v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Podle něho není postup ministrů TOP 09 ani tak demonstrativní, jako nezbytný. Kalousek totiž míní, že je naprosto nepřijatelné, aby jakýkoliv státní úředník veřejně urážel jakéhokoliv člena vlády.

Kabinet ale jednal dál i bez pěti ministrů za TOP 09. Premiér Petr Nečas (ODS) po zasedání řekl, že od Dobeše očekává omluvu Schwarzenbergovi za veřejné urážky ze strany Bátory. Dodal, že on sám by takového podřízeného okamžitě odvolal z funkce.

Vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake už před tím uznala, že omluva Bátory ministrovi zahraničí je na místě. TOP 09 ale omluva nestačí, potvrdil ve vysílání Radiožurnálu předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík.

„Trváme na tom, že pan ministr školství musí věc vyřešit, a nedovedeme si představit, že by to mělo být jakýmkoliv jiným způsobem, než že pan Bátora, který se tohoto politováníhodného výroku dopustil, opustí ministerstvo školství,“ zdůraznil Gazdík.

O celé záležitosti podle něj lídři TOP 09 jednali s Dobešem už v pondělí a ministra žádali, aby Bátorovo chování netoleroval. Dobeš však prý ve věci odmítl jakkoliv konat.

Petr Skokan řekl za poslance Věcí veřejných, že nebudou po Dobešovi požadovat, aby Bátoru propustil. „Pokud by se takto pan ministr rozhodl, bude to na základě jeho osobní úvahy,“ dodal s tím, že kauzu považuje za snahu ministra Kalouska uniknout před jednáním o zásadních problémech.

Chudáček starý, napsal Bátora o Schwarzenbergovi

Bátora na svém facebookovém profilu minulý týden označil ministra zahraničí a předsedu TOP 09 za "chudáčka starého". "To se mu to prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemůžu vyzvat na souboj," citovalo jeho slova dnešní Právo.

Na ministerstvu školství zastává Bátora funkci ředitele personálního odboru. Proti tomuto jeho angažmá se zvedla vlna protestů. Nevládní organizace jako Svaz osvobozených politických vězňů či Amnesty International poukázaly v otevřených dopisech na Bátorovy údajné netolerantní názory a vyzvaly premiéra, aby věc řešil.

Odvolání Bátory žádá i část politického spektra mimo jiné kvůli jeho kritice pochodu sexuálních menšin Prahou. Bátoru ale kromě Dobeše hájí prezident Václav Klaus a lidé z jeho okolí. Například vicekancléř Petr Hájek se netají názory blízkými Bátorovi.

Václava Marešová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme