Na ruské recepci chyběli prezident, premiér i šéfové Senátu a sněmovny

Rusko slaví Den vítězství i na svých zastupitelských úřadech. Recepce na ruském velvyslanectví v Praze se zúčastnili například bývalý prezident Václav Klaus nebo předseda KSČM Vojtěch Filip. Na rozdíl od loňského roku ale chyběl prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recepce pořádaná ruským velvyslanctvím

Recepce pořádaná ruským velvyslanctvím | Foto: Filip Jandourek

Pražský hrad zastoupil na ruské ambasádě ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček, bojkot recepce ze strany prezidenta ale odmítl přímo potvrdit.

„Na všech recepcích Kancelář prezidenta republiky standardně reprezentuji já, pan prezident si k tomu vybere dvě tři recepce navíc. To rozhodně není to, co se dneska objevilo v tisku jako nějaký bojkot. Řekněme, že je to taková jemná hra diplomatických signálů,“ vysvětluje Kmoníček.

Na recepci kromě prezidenta nedorazil ani premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, který je na návštěvě Moravskoslezského kraje, nebo jeho spolustraníci, šéfové obou komor parlamentu Jan Hamáček a Milan Štěch. Ten Radiožurnálu řekl, že na setkání není v souvislosti s krizí na Ukrajině dobré klima.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Ozvěnách dne Radiožurnálu vysvětloval důvody své účasti na ruské oslavě poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil

„To je společenské setkání a na to, si myslím, není dobré klima,“ poznamenal ke své neúčasti předseda Senátu Štěch. Předseda Poslanecké sněmovny Hamáček bez bližších podrobností uvedl, že pozvánku na ruskou recepci dostal, ale omluvil se.

Ze sociální demokracii ale dorazil například poslanec a bývalý šéf odborů Jaroslav Zavadil. S účastí prý nijak neváhal. „Ať už vztahy byly, jsou a budou jakékoliv, tak Rusko pro nás je přece země, kterou nemůžeme opomíjet. A já nejsem člověk, který by dělal gesta,“ podotkl Zavadil.

Recepce pořádaná ruským velvyslanectvím, Václav Klaus | Foto: Filip Jandourek

Pozvání přijal i bývalý prezident Václav Klaus. Novinářům řekl, že chování vlády a prezidenta považuje za nedobré.

„Nás velmi zaujalo, že tady je absolutně celý Hrad, celá Zemanova kancelář, absolutně všichni nejvyšší úředníci a jenom Zemana nechali doma. Možná, že mu to nedovolili, aby přišel,“ poznamenal Klaus.

Do oslav ruského Dne vítězství se nepřímo promítla i krize na Ukrajině

Číst článek

Jak Miloš Zeman, tak česká diplomacie v minulých týdnech kritizovali Moskvu za její postup v krizi na Ukrajině.

Praha neuznala březnové připojení ukrajinského poloostrova Krym k Rusku a současné projevy proruského separatismu na východě Ukrajiny podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vyvolávají jednoznačné podezření, že tam Moskva intervenuje.

Prezident Zeman zase opakovaně volal po razantní preventivní akci, která zastraší Rusko před rozšířením jeho vojenských akcí na Ukrajině.

Martin Hromádka, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme