Na úřadech práce se může zpozdit výplata dávek kvůli přechodu na nový systém

Úřady práce možná budou mít problémy s vyplácením dávek, upozornila na to Mladá fronta Dnes. Úřady práce asi omezí otevírací dobu, v níž se věnují klientům. Kvůli zavádění nového informačního systému je možné, že lidé nedostanou dávky v řádných termínech. Během několika dnů se zaměstnanci úřadu musí přeškolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

Úřadu práce zkolaboval systém, který zpracovává výplaty z oblasti hmotné nouze a podpor v nezaměstnanosti.

„Mohu potvrdit, že systém, který fungoval do konce loňského roku, je v tuto chvíli nefunkční,“ říká mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková a pokračuje:

„Nicméně úřad práce dělá samozřejmě vše pro to, aby zajistil výplatu dávek klientům v zákonném termínu. Podnikáme veškeré kroky i ve spolupráci s ministerstvem, abychom byli schopni nějakým způsobem dávky zajistit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s vyplácením dávek mluvila na Radiožurnálu mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková

Pro úřad je podle ní důležité dodržení zákonné lhůty. „Může se stát, že lidé například nedostanou své dávky v termínech, ve kterých jsou zvyklí je dostávat. Ale je to proto, že jsou kratší než ty zákonné lhůty.

Budeme se opravdu snažit dodržet tento termín a jsme připraveni pracovat v systému, který smluvně zajistí ministerstvo práce a sociálních věcí,“ vysvětluje.

Systém, který byl do konce roku, nefunguje, úředníci si tedy musí poradit jinak: „Používáme i starší techniku, včetně třeba ručního zapisování. Týká se to skutečně žádostí o přiznání dávek po Novém roce, od dnešního dne,“ popisuje Beránková.

„Je to tedy otázka prvního pracovního dne. Pravdou je, že máme velmi krátkou dobu na to, abychom se přeškolili, abychom uměli pracovat i v těch nových systémech a samozřejmě abychom dokázali zajistit výplatu dávek,“ připouští.

Zákonná lhůta je třicet dní, toto opatření se netýká všech dávek. „Týká se to těch, které vyplácíme v rámci systému pomoci v hmotné nouzi, a dávek v oblasti zaměstnanosti,“ objasňuje mluvčí a dodává:

„Pokud jde o dávky v rámci systému státní sociální podpory, což jsou například rodičovské příspěvky, přídavky na dítě, porodné, pohřebné a tak dále, tam se vlastně nic nemění. Zpracování a výplata těchto dávek probíhá celou dobu v původním systému a žádné změny tam nenastanou.“

Jaroslav Gavenda, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme