Na východě ČR hustě sněží. U hranic se Slovenskem stojí kamiony

Na východě České republiky hustě sněží. Celkem má podle předpovědi napadnout až 30 centimetrů nového sněhu. Meteorologové vydali výstrahu, která platí pro Jihomoravský kraj, Pardubický kraj, Vysočinu, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Kvůli sněhové kalamitě v Maďarsku nevpouští na své území Slovensko kamiony. Ty se hromadí u hranic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlava, sníh.

Jihlava, sníh. | Foto: Olga Štrejbarová

Východ České republiky zasáhl sníh. „Relativně hustě sněží, dohlednost se snížila na kilometr. Celkem je asi šest, sedm centimetrů sněhu. Ta pokrývka je nepravidelná, protože fouká vítr. Za hodinu napadne asi centimetr,“ uvedl kolem jedenácté hodiny dopoledne meteorolog-pozorovatel Petr Badošek z Kuchařovic na Znojemsku.

Kromě jižní Moravy od rána hustě sněží také na Vysočině a v Královéhradeckém kraji.

Celkem by mělo napadnout až třicet centimetrů sněhu, týkat by se to mělo hlavně východu země. „Jinak na ostatním území to bude většinou pět až deset, na západě do pěti centimetrů,“ uvedl meteorolog Arnošt Šír z Českého hydrometeorologického ústavu.

Slovensko nepouští tranzitní dopravu

Kvůli počasí se na parkovištích u dálnice D2 před slovenskou hranicí hromadí kamiony, které nemohou pokračovat v cestě. Slovensko nevpouští nákladní auta, která pak směřují dále na jih. Kvůli sněhové kalamitě uzavřelo Maďarsko pro kamiony přechod Rajka a na slovenském území už je není kde odstavit.

Policie proto vyzývá řidiče, kteří směřují do Maďarska, aby už dále nejezdili. Doporučují jim, aby svá auta zaparkovali na nejbližším odstavném parkovišti. Informační tabule budou nadále přinášet aktuální údaje a pokyny. Osobní a nákladní auta, pro které je Slovensko cílovou zemí, přes hranice mohou.

Slovensko nevpouští ani tranzitní nákladní dopravu z Polska. A i jinak tam silné sněžení komplikuje dopravu. V Bratislavě se řidiči musejí připravit na delší zdržení v kolonách. Na silnicích na západě a jihu Slovenska se tvoří sněhové jazyky. Do zítřka by mohlo napadnou až 30 centimetrů sněhu.

Problémy hlásí i Rakousko a Slovinsko

S přívaly sněhu bojují i další Evropské země. Na jihu Rakouska vykolejil osobní vlak, zřejmě kvůli závějím. Na jižní dálnici A2 smějí nákladní auta jen s řetězy.

Do Slovinska nesmějí kamiony vjíždět vůbec. Úseky poblíž hranic Slovinska, Rakouska a Itálie proto zablokovaly odstavené nákladní vozy.

Podobná je situace i v již zmiňovaném Maďarsku – v okrese Zala na západě země je uvězněno až 800 kamionů. Odstavné plochy na maďarských dálnicích už nestačí, nákladní auta tak překážejí ve stoupacích pruzích a na krajnici.

Přestože zítra by mělo na území České republiky sněžení postupně ustávat, řidiči by měli počítat s problémy dál. Na středu meteorologové předpovídají ledovku. Měla by se tvořit zejména na jihovýchodě České republiky.

Naopak příznivé podmínky mohou podle meteorologů očekávat lyžaři. „Ty největší přívaly nebudou na horách, ale přesto na těch severních horách napadne pět až deset, na těch ostatních horách kolem pěti. Na horách bude i přes den pod nulou, takže ta kvalita sněhu bude dobrá,“ doplnil Šír.

Vladan Dokoupil, Jakub Šídlo, Michaela Vydrová, Jakub Zajíček, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme