Návrh na zrušení části amnestie by mohl jít k ÚS už příští týden

Návrh na zrušení části prezidentské amnestie, který chystá skupina senátorů, by mohl Ústavní soud dostat už příští týden. Mezitím se už na svobodu dostalo přes šest tisíc trestanců. Policie také prošetřuje první konflikty amnestovaných se zákonem a zůstává v pohotovosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina amnestovaných vězňů odchází z věznice v Kuřimi

Skupina amnestovaných vězňů odchází z věznice v Kuřimi | Zdroj: ČTK

Za skupinu senátorů chystajících návrh na zrušení amnestie prezidenta Válava Klause dnes promluvila senátorka za Severočechy.cz Alena Dernerová. Ve svém vystoupení řekla, že pro podání má prý slíbené podpisy nejméně 17 svých kolegů napříč politickým spektrem.

Stížnost připravuje skupina nezávislých právníků, prostřednictvím senátorů by měla zamířit k Ústavnímu soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o chystané stížnosti proti rozsahu prezidentské amnestie shrnul redaktor Jan Herget.

Kritikům amnestie vadí ta část zákona, podle které budou omilostněni obžalovaní i v případech, které soudy řeší déle než 8 let a kterým hrozí méně než 10 let vězení. To se v praxi dotkne i velkých hospodářských kauz a tunelářů.

Podle advokáta Milana Hulíka je to nefér vůči poškozeným. Na tom také staví svou stížnost.

„Bude postavena především na porušení práva těch poškozených občanů, kteří se už nikdy nemohou domoci svých nároků vzhledem k tomu, že pokud je budou muset uplatnit v civilním řízení, tak jejich nároky po uplynutí tříleté promlčecí lhůty jsou již promlčeny,“ řekl Hulík.

Z věznic už bylo od začátku amnestie propuštěno pes šest tisíc vězňů. Někteří už se znovu dostali do křížku se zákonem. Několik takových případů je hlášeno ze Středočeského kraje, kde bylo propuštěna asi tisícovka trestanců. Třeba v Kralupech nad Vltavou šestatřicetiletý propuštěný vězeň údajně napadl obsluhu i hosty restaurace. Za to je teď obviněný z trestného činu výtržnictví a za mříže se může vrátit až na dva roky.

Na Kolínsku zase kriminalisté chytili čtyřiatřicetiletého muže, který se pár hodin po propuštění z vězení pokusil vloupat do domu. Nenudí se ani policisté na Mladoboleslavsku. Ti už chytili dva údajné zloděje, kteří se vrátili z vězení. Jeden z nich kradl v obchodním domě, další je podezřelý z krádeže drahých kovů.

Na Karlovarsku dokonce jednoho u amnestovaných podezřívají ze zabití.

Policie po celé republice zůstává kvůli amnestii v pohotovosti. Hlídky posilují hlavně v oblastech, ve kterých se nachází věznice. Už teď tak prošetřují na 30 případů porušení zákona, kterého se propuštění vězni dopustili. 14 z nich jsou trestné činy.

Kvůli amnestii už padlo první trestní oznámení, řeší ho soud v Praze

Číst článek

Prezidentská amnestie se podle Hradu nevztahuje na pachatele závažných trestných činů. Tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl v televizi Prima taky odmítl, že by z vězení byli propouštěni recidivisté.

„Touto amnestií byli puštěni na svobodu lidé s trestem do jednoho roku. Podle našeho právního řádu takový trest za závažný kriminální čin nemůže nikdo dostat a recidivista už vůbec ne,“ uvedl Ladislav Jakl.

Všichni propuštění z věznic ale podle Jakla zcela očištěni nebyli. Některým z nich se tresty změní na podmínky.

Václav Klaus před svým posledním novoročním projevem ve funkci prezidenta | Foto: ČTK

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek odmítá odpovědnost za důsledky amnestie prezidenta republiky, kterou potvrdil šéf kabientu. S jejím rozsahem nesouhlasí. Kalousek to řekl v České televizi s tím, že bude zřejmě ve vládě iniciovat změnu Ústavy.

„Domnívám se, že do moderní demokracie patří institut individuálních milostí, ale že do ní nepatří institut plošných amnestií. Takže tam bych si také přál, aby diskuse probíhala a abychom hledali nějakou rozumnou úpravu ústavy, ale nechtěl bych to děla bezprostředně pod návalem emocí nad tímto nešťastným rozhodnutím,“ tvrdí Miroslav Kalousek.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka má za to, že pokud TOP 09 s rozsahem současné amnestie nesouhlasí, měla by odejít z vlády. To Miroslav Kalousek odmítá. Kabinet podle něj pouze zajistil provedení amnestie, protože hlava státu nemá jiný aparát, který by to udělal.

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake očekává, že vláda bude na nejbližším jednání mluvit o prezidentské amnestii. Chce znát důvody, proč ji premiér Petr Nečas spolupodepsal. Peake to dnes řekla v televizi Prima s tím, že vláda by měla od premiéra i ministra spravedlnosti slyšet jejich pohnutky pro souhlas s takto širokou amnestií.

Jana Zemanová, Renáta Prátová, Michal Trnka, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme