Opozice hodiny kritizuje rozpočet, Kalousek změny odmítá

Opoziční poslanci už několik hodin kritizují podobu státního rozpočtu, který dnes začala sněmovna projednávat v prvním čtení. Požadují změnu návrhu, protože vláda podle nich plán připravila na základě nereálných očekávání. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) požadavky opozice odmítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek ve sněmovně

Ministr financí Miroslav Kalousek ve sněmovně | Zdroj: ČTK

Zákonodárci rozhodují o příjmových a výdajových rámcích rozpočtu. A tím pádem také o deficitu, který by měl podle kabinetu být o 30 miliard korun nižší než letos a měl by dosáhnout 105 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání sněmovny o rozpočtu sleduje reportérka Jitka Hanžlová

Opozice už několik hodin rozpočet kritizuje. Říká, že nerespektuje reálný vývoj ekonomiky a především pochmurné prognózy na příští rok.

Zhorší prý také hospodářské prostředí, protože zvýšením daně z přidané hodnoty a úsporami podváže spotřebu a bude motivovat podnikatele k úniku do kategorie osob samostatně výdělečně činných, což pro ně bude daňově výhodnější, ale stát připraví o peníze.

Sociální demokraté by podle svého předsedy Bohuslava Sobotky chtěla zvýšit daně z příjmů, nebol-li, jak ČSSD říká, stabilizovat příjmovou stránku státního rozpočtu.

„Pokud si konfrontujeme tuto smutnou realitu příjmové strany veřejných rozpočtů s plány, které má vláda v rámci daňové reformy, tak se nemohu zbavit pocitu, že se tady ministr financí chystá ve skutečnosti přilévat ještě olej do ohně,“ podotkl Sobotka.

ČSSD bojuje obstrukcemi proti přijetí vládních reforem | Foto: ČTK

„Nestačí to, co tady řekl předseda sociální demokracie, že chceme v tuto chvíli zabránit nejhoršímu. To se dá taky přeložit, že nasypeme písek do soukolí. Ne. My potřebujeme takovou politiku, která nebude jenom škrtat, ale bude přemýšlet i v rozměrech podpory růstu a konkurenceschopnosti České republiky,“ dožadoval se komunistický poslanec Jiří Dolejš. Ale ideovou shodu s vládou nenašel.

ČTĚTE TAKÉ: Poslance zřejmě čeká další probdělá noc. Chystají zásoby i životabudiče

Ministr financí Miroslav Kalousek při obhajobě vládního plánu zdůraznil, že i když se zhoršil odhad dalšího ekonomického růstu republiky v příštím roce, měnit teď návrh státního rozpočtu by bylo předčasné. Podle Kalouska totiž v současné době nikdo nedokáže přesně odhadnout příští vývoj.

Slíbil nicméně, že pokud příští rok opravdu nastanou pro hospodářství horší časy, vláda připraví změnu státního rozpočtu na rok 2012 a parlamentu ji předloží ke schválení.

„Chci jednoznačně slíbit, že vláda je připravená v případě, že to bude nezbytné, přijít začátkem příštího roku na základě už větší míry poznání s návrhem novely zákona o státním rozpočtu, kde vy zvážíte novou situaci, kterou dnes nedokážeme s jistotou předpovědět, a schválíte, či neschválíte příslušnou novelu,“ uvedl Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci Michal Doktor (ODS) a Jiří Dolejš (KSČM) v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Koalice je v názoru na rozpočet jednotná, poslanci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných pro něj ruku zvednou. Za občanské demokraty to potvrdil šéf jejich poslanců Zbyněk Stanjura.

„Dlouhodobě podporujeme snižování schodku veřejných rozpočtů. Tento návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2012 v tomto trendu pokračuje, proto má naší podporu. Myslíme si, že je třeba ve snaze zavést nějaké dluhové brzdy pokračovat,“ zdůraznil Stanjura.

Jeho spolustraník Martin Doktor si postěžoval, že opoziční poslanci nepochopili, o čem je první čtení rozpočtu. „Shledávám, že většina kolegů vystupujících ve sněmovně tak trochu čte ze svých snářů. Někteří chtějí víc na sociální služby, jiní by chtěli více na kulturu nebo pro hasiče. To je nepochopení toho, k čemu slouží první čtení.“

Poslanci jednají téměř nepřetržitě od úterního dopoledne. Měli jen několik přestávek na jednání klubů, které si vyžádaly ČSSD a KSČM, a dnes pravidelnou polední přestávku. Důvodem neobvyklého postupu koalice jsou obstrukce opozice, jež se snaží zhatit schválení úsporných a reformních předloh, které sněmovně vrátil levicový Senát.

Po projednání rozpočtu by měli v jednání o těchto zákonech pokračovat. Dosud jsou u první z patnáctky předloh.

Jitka Hanžlová, Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme