Nečas: Máme za sebou 100 dní tvrdé práce

Kabinet premiéra Petra Nečase má za sebou 100 dní vládnutí, ve kterých řešil úsporný rozpočet, následky povodní i návrhy reforem. Premiér je s prací vlády spokojen, opozice už méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové vlády si připíjejí ke svému jmenování do funkce

Členové vlády si připíjejí ke svému jmenování do funkce | Foto: Tomáš Adamec

Vládu jmenoval prezident Václav Klaus na Pražském hradě 13. července. Tento den se také jednotliví ministři ujali svých úřadů. Na začátku srpna potom kabinet ODS, TOP 09 a Věcí veřejných žádal sněmovnu o důvěru. V dolní komoře se přitom opírá o podporu 118 hlasů.

Zmrazení peněz pro jednotlivé resorty kvůli rostoucímu státnímu dluhu, příprava úsporného rozpočtu, ale také řešení následků povodní. To jsou jen některé kroky, se kterými se musel kabinet premiéra Petra Nečase vypořádat za prvních 100 dní své vlády.

Předseda vlády je s prací svého týmu zatím spokojený. „Jsem přesvědčen, že to bylo 100 dnů tvrdé práce, že tady výsledky jsou,“ řekl Nečas.

Do budoucna pak kabinet čeká hlavně příprava reforem, které si vytyčil. Kroky vlády ale kritizuje opozice. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka síla koaličních stran ve sněmovně způsobila to, že kabinet s opozicí nejedná.

„Sněmovna se 118 poslanci vypadá tak, že není třeba vést debatu nebo hájit návrhy vlády, protože nakonec se to dá těmi hlasy převálcovat,“ domnívá se Zaorálek.

Problémem kabinetu jsou operativní řešení

Kabinet připouští, že zatím spíš hasí aktuální problémy a hluboké reformy, které chce provést, přijdou na řadu až později. V rámci snahy o udržení schodku rozpočtu na přijatelné úrovni vláda přijala i nepopulární opatření, za což si vysloužila kritiku veřejnosti.

„Vláda pracuje tak, jak má, kolegové ve vládě dělají, co mohou. Včetně politických nováčků, což s sebou samozřejmě nese jisté dětské nemoci v tom vládnutí,“ obhajuje pozici kabinetu premiér.

Mezi věci, které by se měly zlepšit, patří podle Petra Nečase intenzivnější komunikace s veřejností, dotahování konkrétních návrhů a opatření do konce.

„Vládě nelze vytknout, že by nepracovala. Zvládla věci, které přišly neočekávaně. Situaci v povodních, nasazení armády, policie, nalezení rozpočtových rezerv pro povodňové výdaje, vyřešila problém s nárůstem cen elektrické energie,“ vypočítává realizované vládní kroky Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotk, Petr Nečas a Petr Nováček hodnotí dosavadní práci vlády v Ozvěnách dne.mp3

První kroky vlády vedly k úsporám ve veřejném sektoru, což se nelíbilo odborářům. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase je zavádění takových úspor evropským trendem a neznamená to, že by vláda s odboráři nejednala.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se domnívá, že vláda selhala zejména v oblasti konsolidace.

„Vláda v tomto směru selhala, protože šetří na nejslabších, ale opomíjí možnosti daňové progrese, zdanění hazardu, zvýšení daní firmám. Vládní konsolidace je vnímaná jako nešťastná a nespravedlivá,“ tvrdí Sobotka.

Opozice vládě vyčítá také to, že zatím realizuje jen plošné škrty, aniž by začala s reformami. „Plošné škrty budou mít za následek zpomalení ekonomiky, nárůst nezaměstnanosti a zhoršení životní úrovně,“ domnívá se Sobotka.

Bohuslav Sobotka a Petr Nečas v televizi.jpg | Foto: ČTK

Podle jeho slov by opozice v takovém případě vedla sociální dialog a nedošlo by k demonstracím, které by sociální demokracie zabránila.

„Vláda nechce komunikovat s opozicí. Změnil by to poměr sil v senátu, aby si vláda Petra Nečase sedla s opozicí za jednací stůl a snažila se najít shodu alespoň v klíčových reformách,“ říká úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle komentátora může dojít k neshodě s Věcmi veřejnými

Komentátor Radiožurnálu Petr Nováček se domnívá, že v očích veřejnosti vládě nejvíce škodí to, že úkolů je mnoho a zatím přišlo jen na operativu.

„Prvním, co vláda musela udělat, bylo zabránění vzrůstajícímu schodku státního rozpočtu. Vyškrtat peníze není populární. Vláda dělá jen údržbu a hasí plamínky, které už vypukly,“ říká Nováček.

Vláda je sestavena ze stran, které sledují své vlastní zájmy, bojují o to, kdo bude lídrem reforem. „Čekám, co se stane, až dojde na zásadní reformy s vážnými společenskými dopady, a jestli některá z koaličních stran nezjistí, že je to nevýhodné a nezačne se vzdalovat. Tipnul bych si, že se to možná stane Věcem veřejným, které jsou nejméně ideově vyhraněné,“ myslí si komentátor Radiožurnálu Petr Nováček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek John.mp3

Ministr vnitra a předseda strany Věci veřejné Radek John vypočítává úspěchy svého rezortu:

„Ministerstvo vnitra se vyrovnalo s povodněmi, s teroristickou hrozbou, s rozpočtovými škrty, uspořádalo volby, představili jsme protikorupční strategii, která začala fungovat, zkontrolovali jsme všechna odkaliště, aby nedošlo k tomu, k čemu v Maďarsku. Co ještě měl Radek John udělat?“

Stínový ministr vnitra a poslanec ČSSD Jeroným Tejc má na výčet úspěchů jiný názor:

„Sebrat 50 procent prostředků, které jdou na investice, na nákup techniky a zhruba 35 procent na provoz, například na benzín policii, tak to rozhodně nelze vydávat za úspěch. Dopady, které přijdou za rok, za dva, nebudou určitě pozitivní.“

Veronika Malá, Michaela Vydrová, Aneta Vojtěchová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme