Nečas pozval lídry koaličních stran k jednání, Klaus je spokojen

Vládní krizi dnes budou představitelé koaličních stran řešit na neformální večeři v Kramářově vile, kam je pozval premiér Petr Nečas (ODS). Jednat budou v neobvyklém obsazení K12, v němž každá strana bude mít čtyři zástupce. Dosud se scházeli ve formátu takzvané K9.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Zdroj: ČTK

Premiér Petr Nečas tak zasedne k jednacímu stolu s koaličními partnery a neporuší přitom prohlášení, že nesvolá schůzku lídrů koaličních stran dřív, než prezident Václav Klaus odvolá ministry za Věci veřejné.

Přehrát

00:00 / 00:00

S předsedkyní poslanců Věcí veřejných Karolínou Peake mluvila zpravodajka Milada Richterová

„V posledních zhruba dvou dnech všechny poslanecké kluby přijímaly různá usnesení. Já jsem se chtěl sejít s předsedou a místopředsedou příslušného koaličního klubu, abych jako předseda vlády vyslechl jejich názory, a protože jsem nechtěl, aby se toto setkání odehrálo za zády vedení těchto dvou koaličních stran, tak jsem současně na tuto pracovní večeři pozval vždycky předsedu a místopředsedu příslušní koaliční strany,“ uvedl Nečas.

„Je to asi způsob, jak se vyhnout K devítce, ale přitom stále mít možnost jednat. Jsme rádi za každý formát jednání, který nás posune někam dál z této krize,“ vysvětluje si postup premiéra předsedkyně poslanců Věcí veřejných Karolína Peake.

Na neformální večeři by se měli dostavit nejvyšší představitelé ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. To znamená předsedové stran a poslaneckých klubů se svými zástupci. Místopředseda poslaneckého klubu občanských demokratů Marek Benda ocenil, že premiér chce patovou situaci s koaličními partnery řešit ještě před tím, než demisi a návrhy na odvolání ministrů Věcí Veřejných přijme prezident Václav Klaus.

„Jsme v situaci, kdy se jednat musí. Je dobře, že to předseda vlády učinil a nehraje prestižní hru s prezidentem republiky,“ řekl Benda.

Klaus jednání vítá

Prezident Václav Klaus večerní schůzku koalice přivítal, i když se pozastavil nad formátem schůzky. „Já vyžaduji jednání, nikoliv ultimáta, proto večerní jednání koalice v každém případě vítám,“ řekl Václav Klaus.

Politický analytik Českého rozhlasu Petr Nováček vnímá svolání jednání koalice ve formátu K12 za zvláštní kličku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální politické situaci mluvil na Rádiu Česko analytik Českého rozhlasu Petr Nováček

„Je to úkrok premiéra Nečase poté, co mu Výkonná rada a poslanecký klub řekl, že další K9 nemá svolávat do doby, než prezident přijme rezignace ministra dopravy Víta Bárty a žádost o uvolnění z vlády ministrů Dobeše a Johna.“

Prezident podle Nováčka žádá po Nečasovi plán B a komentátor Českého rozhlasu si myslí, že by si zřejmě přál vytvoření velké koalici. Něco takového ovšem Nováček považuje za nereálné.

ČSSD: Prezident nesmí bránit obměně kabinetu

Mezitím nejsilnější opoziční strana vyzvala kabinet, aby se v obměněné sestavě znovu ucházel o důvěru ve sněmovně. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka řekl, že odpovědnost za personální složení kabinetu nese premiér a prezident nemá pravomoc mu v tom bránit.

Podle ČSSD teď mají všichni ústavní činitelé postupovat v souladu s Ústavou. Sociální demokraté také vyzvali kabinet, aby během vládní krize neschvaloval žádné důležité reformy nebo zákony.

Neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta, jehož rezignace na vládní funkci čeká na Hradě na podpis prezidenta, pověřil řízením ministerstva dopravy prvního náměstka Radka Šmerdu. Nechce už ovlivňovat chod ministerstva, nepřišel ani na zasedání vlády.

Igor Maňour, Ondřej Černý, Milada Richterová, Ondřej Houska, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme