Nečas: Praha volila pravici, do koalic ale zasahovat nebudeme

Voliči v Praze dali podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase jasně najevo, že chtějí na magistrátu pravicové uspořádání. Do sestavování koalic na radnicích však vedení občanských demokratů nijak zasahovat nebude, řekl po jednání stranické výkonné rady Nečas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas - předseda ODS

Petr Nečas - předseda ODS | Foto: Tomáš Adamec

Vedení ODS zopakovalo, že si nedokáže představit žádnou spolupráci s komunisty, respektuje ale vysoký stupeň autonomie, které mají regionální politici, a do žádných jednání vstupovat nebude. Týká se to podle Nečase i Prahy.

„Praha hlasovala výrazně pravicově, to znamená, že pražští voliči většinově dali najevo spíše vůli po pravicovém uspořádání pražské radnice. Ale platí to, co jsem řekl, že respektujeme autonomii jednotlivých složek ODS, jakkoliv každý z nás má svou preferenci,“ prohlásil Nečas.

Ve volbách v hlavním městě zvítězila TOP 09, druhou pozici obsadili občanští demokraté a třetí ČSSD. Ve hře o pražský magistrát jsou stále všechny varianty koalic, a to včetně možné spolupráce ODS a ČSSD.

Jak Nečas, tak místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová se již dříve vyjádřili proti velké koalici s ČSSD. Taková spolupráce podle nich straně dlouhodobě nepomůže. Nečasův názor prý představitelé pražské ODS dobře znají.

„Není jaksi v pravomoci výkonné rady vstupovat do konkrétních koaličních jednání v konkrétním městě nebo obci České republiky. Neudělala to výkonná rada nikdy v minulosti, neudělá to ani teď a nepředpokládám, že by tak dělala někdy v budoucnosti,“ podotkl předseda občanských demokratů.

Na mnoha místech v republice už místní organizace ODS uzavřely lokální koaliční smlouvy s ČSSD a dalšími subjekty komunální politiky. Například v Jihlavě obě velké strany doplní ještě lidovci. O možnosti velké koalice se kromě Prahy hovoří ještě například v Brně.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme