Nejvyšší správní soud dostal na prezidentské volby 40 stížností. Od kandidátů nepřišla žádná

Na historicky první přímé volby prezidenta došlo k soudu na čtyřicet stížností. Ačkoliv lhůta pro podání návrhu už vypršela, konečný počet mohou ještě zvýšit stížnosti podané přes datové schránky. Na jejich vyřízení má sedmičlenný volební senát lhůtu 15 dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa

Předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa | Zdroj: ČTK

„To číslo 40 vypadá hodně dramaticky, nicméně některé z návrhů nejsou zcela zřetelné, co jimi je míněno,“ naznačil předseda volebního senátu Vojtěch Šimíček, že ne všechny doručené návrhy jsou projednatelné.

„Komunikujeme s účastníky řízení, vyzýváme k odstranění vad, aby stěžovatelé upřesnili, zda to vůbec máme považovat za volební stížnosti,“ říká Šimíček.

„Účastníky řízení informujeme o složení volebního senátu nebo třeba o možnosti uplatnit námitku podjatosti. Dva účastníci už i námitku podjatosti uplatnili, to znamená, že zase musí jiný senát rozhodovat o tom, zda námitka je, nebo není důvodná,“ vysvětluje předseda volebního senátu.

Mezi stěžovateli není žádný z registrovaných prezidentských kandidátů. Na soud se obrátila například olympionička Věra Čáslavská nebo nezisková organizace Růžový panter.

Právě Růžový panter žádá opakování voleb. Jako důvod uvádí, že se vítězný kandidát Miloš Zeman v kampani napřed distancoval od Miroslava Šloufa, ale později se ukázalo, že kontakty s kontroverzním lobbistou zcela nepřerušil.

Předseda volebního senátu Šimíček očekává, že příští týden začne soud vydávat první rozhodnutí. S rozhodnutími prý nebudou čekat až na 20. února, ale budou je vyřizovat průběžně.

Martin Drtina, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme