Nevím, nepamatuji. Salačová nedokázala na Rathovy otázky u soudu odpovědět

Krajský soud v Praze dnes pokračoval v projednávání kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Na jeho výpověď se ale ani dnes nedostalo. Líčení totiž začalo a také skončilo výpovědí korunní svědkyně Ivany Salačové, která má status spolupracující obviněné. Otázky jí pokládali advokáti i obžalovaný Rath.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivana Salačová, obviněná z korupce při zadávání veřejných zakázek, v přestávce jednání Krajského soudu v Praze.

Ivana Salačová, obviněná z korupce při zadávání veřejných zakázek, v přestávce jednání Krajského soudu v Praze. | Zdroj: ČTK

Dnešní líčení s obžalovanou podnikatelkou Salačovou v korupční kauze při zadávání středočeských zakázek začalo otázkami od advokátů obžalovaných. Ti se snažili najít slabá místa či rozpory v předchozích výpovědích Salačové, aby ji znevěrohodnili.

Advokát Davida Ratha Adam Černý například zjišťoval, jestli je možné poznat zakázku šitou konkrétní firmě na míru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudní líčení dnes celý den sledoval reportér ČRo Petr Medek

Salačová odpověděla, že jako majitelka stavební firmy by to poznala. Zakázka podle ní v takovém případě obsahuje specifické podmínky, které může splnit jenom jedna společnost, případně její subdodavatelé.

Možnost ptát se dostali i obžalovaní. Toho využil David Rath, který si po celou dobu výpovědi Salačové dělal poznámky. Položil jí otázky týkající se opravy zámku v Buštěhradě. Právě z této zakázky mělo pocházet sedm milionů korun, s nimiž policie středočeského hejtmana zadržela.

Rath se Salačové ptal třeba na to, proč si objednávala projekt na opravu zámku, když zámek vlastnilo v té době město. Na to Salačová nedokázala odpovědět. Dotaz padl i na to, jestli od někoho slyšela, že by peníze z údajného úplatku putovaly na volby. To si prý Salačová nepamatuje.

U soudu došlo i na přehrání záznamů předchozích výpovědí Ivany Salačové na policii, které podle reportéra Českého rozhlasu toho času na místě téměř celou jednací síň uspaly. Stihla se navíc přehrát pouze část prvního ze záznamů, než soudce Pacovský líčení odročil. Pokračovat se bude zítra.

Vzhledem k tomu, že videozáznamy jsou několikahodinové, očekává se, že David Rath, který svou výpověď kvůli únavě minulý čtvrtek přerušil, by se ke slovu mohl dostat nejdříve ve středu. Pravděpodobněji ale až o den později.

Petr Medek, Matěj Skalický, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme