Noblesa a zdvořilost prohrála s pivní agresivitou, znělo ze štábu poražených

Zklamání a únava zavládla včera po vyhlášení výsledků ve volebním štábu Karla Schwarzenberga. Ten se svými příznivci čekal na výsledky historicky první přímé volby prezidenta v pražském paláci Lucerna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg se zdraví se svými příznivci v Lucerna Music Baru po uznání porážky ve volbách

Karel Schwarzenberg se zdraví se svými příznivci v Lucerna Music Baru po uznání porážky ve volbách | Zdroj: ČTK

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg dorazil do naplněné Lucerny ve dvě hodiny odpoledne a to v dobré náladě.

Na výsledky čekal odděleně od novinářů i svých příznivců, první chvíle trávil se svým volebním štábem a pak už jen v okruhu své rodiny. Do Prahy ho přijela podpořit jeho manželka i děti.

První čísla, která ukazovala na Schwarzenbergův neúspěch, tak novinářům okomentoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga natáčela redaktorka Martina Spěváčková

„První vyhrání, z kapsy vyhání. Zažil jsem už mnoho voleb, jak do Poslanecké sněmovny, tak do krajských zastupitelstev a do Senátu, ale přiznám se, že jsem nikdy nebyl tak napnutý, jako v tomto případě,“ přiznal Kalousek.

Naději neztráceli příznivci Karla Schwarzenberga až do poslední chvíle. „Je to opravdu malá část výsledku, není ještě namístě na to reagovat, protože víme, že Karel Schwarzenberg má podporu ve větších městech a ta nejsou ještě sečtena. Jsem moc nervózní, ale teď už můžeme jen čekat,“ doufala v sobotu odpoledne místopředsedkyně Helena Langšádlová.

Ve čtyři hodiny odpoledne už ale bylo jasno a Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci před novináři přiznal svoji porážku. I tak sklidil obrovský potlesk svých příznivců.

„Především bych se rád poděkoval, 10 procent je jasný rozdíl, zvítězil Miloš Zeman, což uznávám. Doufám, že se mu podaří býti prezidentem všech českých občanů,“ řekl Schwarzenberg.

Zklamání bylo znát ve všech patrech paláce Lucerna, zejména pak v Music baru, kde se sešli Schwarzenbergovi přátelé a podporovatelé, zejména z uměleckého a politického života.

„Atmosféra je pochopitelně trochu skličující, protože jsme doufali, že Karel Schwarzenberg porazí Miloše Zemana, že zvítězí noblesa, zdvořilost a úroveň nad tou pivní agresivitou, kterou předváděl Miloš Zeman v televizních debatách,“ shrnuje bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

Podobná slova zněla i od dalších příznivců Karla Schwarzenberga. Ti odznáčky s jeho portrétem nesundali ani po oficiálním vyhlášení výsledků.

Martina Spěváčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme