Nový ombudsman Varvařovský složí slib

Bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský dnes složí slib a stane se novým veřejným ochráncem práv. Sněmovna ho zvolila do funkce ombudsmana po zesnulém Otakaru Motejlovi v úterý. Stane se tak historicky druhým ombudsmanem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový ombudsman Pavel Varvařovský

Nový ombudsman Pavel Varvařovský | Zdroj: ČTK

„Pan veřejný ochránce práv skládá slib do rukou předsedy poslanecké sněmovny obdobně jako ústavní činitelé, poslanci, kteří byli zvoleni do sněmovny. Od tohoto okamžiku se plně ujímá své funkce,“ popsala proceduru slibu předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Dojde-li prý podle Varvařovského veřejný ochránce na základě zkušeností k tomu, že některý zákon je obzvlášť nepovedený, až neústavní, měl by mít sám právo obrátit se na ústavní soud. „Dnes může podat jenom návrh na zrušení podzákonného předpisu či nařízení vlády,“ tvrdí. Sám se charakterizoval tak, že není právník, jenž „ze sebe sype věci, kterým za chvíli nerozumí ani on sám“.

Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme