Nový Senát: Vyšší průměrný věk, nejvíce žen a hodně inženýrů

Po letošních volbách bude v Senátu o jednu ženu více, tedy patnáct, což je nejvíce v historii. Žen v Senátu sice přibývá pomalu, ale pravidelně. Zajímavé také je, že Senát každými volbami stárne. Průměrný věk senátorů přesáhne po letošním hlasování už podruhé 55 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Škromach (ČSSD) zvítězil v senátorských volbách v Hodoníně.

Zdeněk Škromach (ČSSD) zvítězil v senátorských volbách v Hodoníně. | Foto: Tomáš Adamec

Nejstarším letos zvoleným senátorem je Jaromír Štětina, který byl zvolen v Praze 10 za TOP 09 a Starosty a nezávislé, je mu 67 let. Naopak nejmladší členkou horní komory se stala jedenačtyřicetiletá sociální demokratka Dagmar Terelmešová z obvodu Plzeň-město.

V letošních volbách se o obhájení mandátu pokusilo 21 senátorů a senátorek, uspělo jen šest. A sociální demokrat Zdeněk Škromach zvolený v Hodoníně je jediným poslancem, který se přesune do Senátu.

Právníci, inženýři a doktoři

Říká se, že Senát má být takzvanou právní pojistkou, ovšem právníků je v něm málo. Ke třem senátorům s právnickým vzděláním přibyl letos jediný, kroměřížský starosta Miloš Malý z ČSSD.

Největší skupinu s vysokoškolským vzděláním tvoří v Senátu inženýři, následovaní lékaři. Tento stav letošní volby potvrdily. Lidé také často volí do Senátu členy samosprávy. Letos získalo mandát v horní komoře osm starostů a dva hejtmani.

Volební účast nejvyšší na Blanensku, nejnižší v Karlových Varech

Nejvíce lidí odvolilo na Blanensku - 30,3 %, nejméně v Karlových Varech, a to 15,73 %. A právě odtud vzešel rekordman voleb Jan Horník z TOP 09, který získal nejvíce hlasů v procentech: 71,75.

Ovšem absolutně nejvíce hlasů obdržel ve druhém kole v obvodě Brno-venkov Jan Žaloudík z ČSSD - 21 684.

Nejvíce vyrovnaný souboj se odehrál v Praze 6. Bedřich Moldan z TOP 09 v něm podlehl občanskému demokratovi Petru Bratskému. Rozhodlo pouhých 70 hlasů.

Osobnosti netáhly

Poměrně dost známých osobností letos v senátních volbách neuspělo, například exministr zdravotnictví, předseda senátorského klubu ODS Tomáš Julínek, bývalý eurokomisař a premiér Vladimír Špidla z ČSSD, už zmíněný Bedřich Moldan, vůbec první ministr životního prostředí, a neuspěl ani sociální demokrat, exministr zemědělství Jan Mládek.

V Senátu skončil například Jiří Liška z ODS, který zastával mandát od vzniku horní komory parlamentu v roce 1996, jičínští dali tentokrát přednost jinému kandidátovi.

Dárek k narozeninám

Za vítězství se sluší pogratulovat úřadujícímu předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, ale také proto, že mu včera bylo 39 let.

Vtipné jsou úvahy právě zvoleného senátora za ODS Petra Bratského, který by i byl pro zrušení horní komory Parlamentu. Reaguje tak na fakt, že lidé v Senát nemají příliš velkou důvěru. Bratský ovšem také dodává, že by hlasoval pro zrušení Senátu jedině v případě celkové změny ústavy.

Do Senátu se jistě netrpělivě chystá už zmíněná nejmladší členka horní komory, sociální demokratka Dagmar Terelmešová. Dobřanskou místostarostku a spolumajitelku řeznictví budou řidiči potkávat při cestě do Prahy ve směru od Plzně možná i na motorce.

Marián Vojtek, Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme