Novým ministrem obrany bude Vlastimil Picek. Prezident ho jmenuje už zítra

Novým ministrem obrany bude Vlastimil Picek, dosavadní prvním náměstek. Prezidentovi Miloši Zemanovi to dnes navrhl premiér a šéf ODS Petr Nečas. Zeman souhlasí, Picka jmenuje do funkce hned zítra v jedenáct hodin dopoledne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstek ministra obrany Vlastimil Picek odchází ze Strakovy akademie po jednání s premiérem

Náměstek ministra obrany Vlastimil Picek odchází ze Strakovy akademie po jednání s premiérem | Zdroj: ČTK

Podle Nečase Picek zcela vyhovuje jeho představě o nestranickém odborníkovi, který má všechny předpoklady zastávat funkci ministra.

Se jmenováním Picka ministrem obrany nesouhlasí vicepremiérka Karolína Peake a její strana LIDEM. Rozhodnutí je ale podle Peak odpovědností předsedy vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jmenování Vlastimila Picka ministrem obrany mluvili na Radiožurnálu Karolína Peake, vicepremiérka za stranu LIDEM, a Jan Vidím, předseda Výboru pro obranu za ODS. Svůj pohled přidal komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

„Jednala jsem s Petrem Nečasem asi hodinu před jmenováním Vlastimila Picka a řekla jsem, že s tímto návrhem nesouhlasím. Nemám nicméně žádné ústavní nástroje pro to, jak mu zabránit,“ říká Peake a dodává:

„Vždycky jsem byla zastáncem civilního vedení ministerstva obrany. Nepovažuji za správné, aby ministrem obrany byl armádní generál, ještě navíc donedávna náčelník generálního štábu.“

S tím, že voják v čele resortu obrany je nezvyklý krok, souhlasí i Jan Vidím z ODS, který je ve sněmovně předsedou Výboru pro obranu. "Řešení, že ministrem obrany v evropských podmínkách po roce 1990 je voják, je skutečně mimořádné a neobvyklé. Ale není vyloučené," tvrdí Vidím a doplňuje:

Vlastimila Picka odvolala 13. prosince 2012 Karolína Peake (LIDEM), která se ministryní obrany stala teprve předchozí den. Její krok kritizovali tehdejší prezident Václav Klaus i premiér Petr Nečas. Předseda vlády ji pak po pouhých osmi dnech odvolal z čela ministerstva.

"A zřejmě při hledání onoho přijatelného kandidáta, který měl být nepolitický, nestranický a odborný, toto jméno se našlo jako jediné průchodné. Pokud by ten výběr padl na nějakého kariérního diplomata, tak pro mě je přijatelnější pan generál Picek."

Karolína Peake má ale k Pickovi ještě další výhrady. "Generál Picek byl dlouholetým členem komunistické strany, do které vstoupil už v roce 1977 a setrval v ní až do roku 1990. Stejně tak si myslím, že byla poněkud rozporuplná jeho role v nákupu letadel CASA," vysvětluje.

Jan Hamáček z ČSSD považuje Pickovo jmenování za logické. „Volba pana náměstka Picka je volbou logickou ve chvíli, kdy vládní koalice přiznala personální vyprázdněnost a nebyla schopna najít nikoho z politiků, kteří by se této funkce ujali, protože z hlediska odborného vůči panu náměstku Pickovi nelze mít zásadní výhrady,“ myslí si.

Prezident Miloš Zeman už v pátek na sjezdu ČSSD v Ostravě řekl, že navržení Picka předpokládá, a dal najevo svůj souhlas.

Tři měsíce bez ministra

Obrana je bez ministra od loňského 20. prosince, kdy byla po osmi dnech ve funkci odvolána Karolína Peake.

Předchozí ministr Alexandr Vondra rezignoval 7. prosince kvůli neúspěchu v senátních volbách. Ministerstvo dočasně řídí premiér Nečas.

Za hlavní Pickův úkol v čele ministerstva obrany bude dotáhnout do konce případné prodloužení pronájmu stíhaček Gripen. O tom koneckonců se švédskou stranou vyjednává Picek už teď.

Poslední nabídka Švédů obsahuje tři návrhy - prodloužení pronájmu o tři, pět a deset let. Nejdražší varianta by přitom státní kasu vyšla na 14 miliard korun. Premiér Nečas o tom jednal v pátek se švédským ministerským předsedou na summitu Evropské unie v Bruselu.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1, Petr Medek, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme