Novým předsedou Senátu byl zvolen Milan Štěch

Předsedou horní komory parlamentu byl dopoledne zvolen Milan Štěch z ČSSD, která má v Senátu nadpoloviční většinu. Štěch neměl protikandidáta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČMKOS Milan Štěch.

Předseda ČMKOS Milan Štěch. | Foto: Tomáš Adamec

Senát je ode dneška znovu kompletní, má po půlroce opět 81 právoplatných členů. Všech 27 senátorů, kteří uspěli při říjnové obměně třetiny horní komory, složilo na její první schůzi v novém funkčním období ústavou předepsaný slib. Sociální demokracie letošními volbami v něm získala poprvé sama nadpoloviční většinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvolení Milana Štěcha do čela Senátu informovala ve Zprávách o dvanácté Věra Masopustová

Nový předseda byl zvolen 69 hlasy z 80 odevzdaných a stal se tak prvním zástupcem ČSSD v této funkci v novodobé historii Senátu. Štěch je senátorem od vzniku horní komory v roce 1996 a v minulém Senátu byl jeho místopředsedou.

Mnozí si na něj pamatují jako na předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů, v jejímž čele byl 8 let.

Volání po dohodě

Milan Štěch v povolebním projevu avizoval obtížná jednání o reformních zákonech a volal vládu ke spolupráci a široké politické dohodě. Je, bude-li zájem, ke konsensu přispět: „Je to má nabídka, ale není to závazek, že k dohodě dojede. Zdá se, že v současné politické atmosféře v naší zemi – zejména v Poslanecké sněmovně - je hledání shody nesmírně obtížné.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvodní schůzi Senátu po volbách sledovala pro Rádio Česko Milada Richterová

Milan Štěch si mimo jiné přeje, aby se koaliční vláda s opozicí sblížily v názorech na další reformní kroky, a chce tomu sám pomoci: „Chtěl bych, aby v užším vedení byla větší kolegialita, abychom se zastupovali. Tím nechci říkat, že to nebylo v minulosti v dobrém stavu, ale vidím ještě rezervy,“ poznamenal Štěch.

Pět místopředsedů

Sociální demokraté obsadili i další dva místopředsednické posty. Ve vedení horní komory usedne ještě Zdeněk Škromach a Alena Gajdůšková. Občanští demokraté získali post prvního místopředsedy a řadového místopředsedy pro Alenu Palečkovou. Pětici doplní lidovec Petr Pithart.

Prvním místopředsedou Senátu se stal podle očekávání dosavadní šéf horní komory parlamentu Přemysl Sobotka z ODS. V rozhovoru pro Rádio Česko připomněl své pilířové priority.“ Je to kvalitní legislativa, kultura jednání, zahraniční politika parlament a pak je to otevření Senátu veřejnosti,“ uvedl Sobotka.

Klub TOP a Starostové ve vedení zastoupený není. To mrzí jeho předsedkyni Soňu Paukertovou, navíc navrhovala, aby byl počet místopředsedů snížen na čtyři: „Nepovažuji to za úplně korektní. Počet čtyř považuji za dostatečný.“

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme