O Hrad bojuje i Zuzana Roithová, nenápadná europoslankyně a lékařka s dobrou pověstí

Klidná síla a slušná politička jsou nejčastěji používaná označení, když se mluví o Zuzaně Roithové. Pro tuto nenápadnou ženu, která vedla Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a pár měsíců také ministerstvo zdravotnictví, je posledních osm let druhým domovem Štrasburk a Brusel. Evropský parlament chce teď ale vyměnit za Hradčany.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Europoslankyně Zuzana Roithová  23. února oznámila, že chce kandidovat v přímé volbě prezidenta

Europoslankyně Zuzana Roithová 23. února oznámila, že chce kandidovat v přímé volbě prezidenta | Zdroj: ČTK

Už od začátku se Zuzana Roithová, členka KDU-ČSL, vymezuje proti euroskeptickým postojům dosavadní hlavy státu.

„Myslím si, že je naprosto nutné, aby vrátil Českou republiku do středu rozhodování o budoucnosti Evropy a Evropské unie a ne abychom byli vně těchto rozhodování,“ popsala svou představu o příštím prezidentovi Roithová. Podle 59leté vystudované lékařky dosavadní prezident ne vždy našel společnou řeč s českou diplomacií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Profil kandidátky na prezidentku Zuzany Roithové připravila redaktorka Petra Benešová

„Já si myslím, že není v zájmu České republiky, aby měla více zahraničních politik, když to řeknu úplně natvrdo. Prezident a vláda by měli hledat společnou cestu, jak navenek reprezentovat v zájmech a najít nějaký společný kompromis, tak jak to nakonec děláme i v Evropě,“ říká Roithová.

Prezident by měl podle ní hlavně společnost sjednocovat a ne ji rozdělovat. I proto prý prezidentskou kandidaturu dlouho zvažovala. Přesto je to pro ni prý obrovská „obrovská výzva“.

Své první politické zkušenosti sbírala absolventka britské Sheffield Hallam University jako ministryně zdravotnictví v Tošovského úřednické vládě od ledna do července 1998. Ve stejném roce na podzim pak uspěla ve volbách do Senátu.

Zdravotnictví bylo jedním z hlavních témat, kterým se věnovala. A v minulých letech také hlasitě kritizovala, například regulační poplatky.

„Já jsem sama zastáncem, že by měly být diferencované. Jsem přesvědčena , že by pacienti, kteří chodí za svými praktickými lékaři, neměli platit poplatky při návštěvě, ale pokud je obejdou a jdou přímo ke specialistům, tak tam by poplatky platit měli,“ navrhovala Roithová.

Do Evropského parlamentu vstoupila už jako členka KDU-ČSL v roce 2004. Post europoslankyně obhájila i o pět let později. Právě evropská politika může být ale důvodem, proč nebude pro české voliče Zuzana Roithová tolik známá.

„Ona spíš bude plnit roli toho, aby připomněla existenci a stoupající ambice lidové strany. Ona myslím sama ví, že těžko dá dohromady takový počet hlasů, aby to stačilo na druhé kolo,“ míní komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

I přesto bývalá horolezkyně, cyklistka a pěstitelka bylinek může ještě překvapit. Do historie by se tím zapsala jako první česká prezidentka.

Petra Benešová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme