O nesvéprávné osoby by mohli pečovat i odborníci z nevládních organizací

Opatrovnictví v Česku by se brzy mohlo řídit podle nových pravidel. O postižené lidi by se starali nejen příbuzní a úředníci, ale nově také odborníci z nevládních organizací, kteří se zapíší do speciálního registru. Také obce od státu získají přesnější návod, jak pečovat o nesvéprávné osoby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klientka Charity ČR s pečovatelkou

Klientka Charity ČR s pečovatelkou | Foto: Charita ČR

Ministerstvo spravedlnosti, které pracuje na novém zákoně o opatrovnictví, chce vytvořit pro kvalifikované odborníky speciální registr.

„Funkci veřejného opatrovníka by nemusely vykonávat pouze obce, ale mohly by se jí ujmout například nevládní organizace. Jde tedy o to stanovit určité parametry a podmínky pro výkon takovéto funkce,“ vysvětluje náměstek ministra František Korbel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by měla fungovat nová pravidla opatrovnictví, vysvětloval v Ranním interview Radiožurnálu náměstek ministra spravedlnosti František Korbel

Nová pravidla jsou podle něj nutná, protože opatrovnictví v Česku má stále mezery.

„Obce k této funkci nemají žádný prováděcí předpis a bohužel aktivitu jim nikdo nehradí. Jde to dnes plně k tíži obcí a to není dobře,“ uznává Korbel.

Stejného názoru je zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. „Měly by být stanoveny i standardy toho, co musí ten opatrovník splňovat. To zatím opravdu v rámci celého systému vůbec není řádně dořešeno,“ říká.

Tragický případ z Opavska odhalil trhliny v českém systému opatrovnictví

Číst článek

Opatrovníci z řad úředníků si podle zástupkyně ombudsmana mnohdy se svěřenými osobami vůbec nedokážou poradit.

„Často jsem se setkala s tím, že soud rozhodl, že tím, kdo má vykonávat opatrovníka, je starosta nebo nějaký úředník obce. Ale tito lidé pro to neměli vytvořené jakékoli zázemí a nevěděli, jak komunikovat s duševně nemocným člověkem. Neměli na to ani čas, ani prostor,“ argumentuje Seitlová.

Ministerstvo spravedlnosti plánuje, že by zákon o veřejném opatrovnictví začal platit současně s novým občanským zákoníkem, tedy od 1. ledna 2014.

Lucie Maňourová, Petra Benešová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme