O úřad českého prezidenta se uchází muž narozený ve Washingtonu a s velkou náklonností ke Klokanům

Druhým nejmladším kandidátem na prezidenta republiky je vášnivý příznivec Klokanů a politik takřka od dětství - Jiří Dienstbier. Podporu získal od poslanců své mateřské ČSSD, a kdyby se mu podařilo ztéci hradby Pražského hradu, byl by to druhý úspěch v krátké době za sebou. Vloni ho totiž lidé zvolili senátorem za Kladno a okolí a za část Prahy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Dienstbier ml. (ČSSD)

Jiří Dienstbier ml. (ČSSD) | Foto: Filip Jandourek

Zájem o politiku Jiří Dienstbier zdědil a v podstatě ho doprovází už od kolébky, protože se narodil ve Washingtonu, kde jeho otec pracoval jako korespondent Československého rozhlasu.

Poslancem parlamentu se Dienstbier mladší stal ještě dřív, než vystudoval právnickou fakultu. Jeho hvězda začala zářit před dvěma roky, kdy se stal stínovým ministrem spravedlnosti. Kritičtí komentátoři označují jeho kandidaturu na prezidenta jako důsledek nedostatku jiných osobností bez škraloupu v sociální demokracii.

Asi těžko někdo může říct, že touží být prezidentem a že by to měl být zrovna on za každou cenu, kdo bude nominován na prezidenta. "Ale oslovili mě moji kolegové v sociální demokracii s tím, že si myslí, že bych mohl být dobrým kandidátem, že právě já bych mohl být tím typem kandidáta, který bude prezentovat hodnoty sociální demokracie v té kampani před prezidentskými volbami," říká.

Ve vysílání Českého rozhlasu v polovině června Jiří Dienstbier řekl, že nevěří tomu, že by v parlamentních volbách mohli vyhrát komunisté. Ovšem kdyby vyhráli, koho by pověřil sestavením vlády?

„Pověřil bych toho, kdo by měl schopnost sestavit většinovou vládu." Tedy i komunistu?

„Pravděpodobně by prezidentovi v takové situaci nic jiného nezbylo. Přinejmenším na třetí pokus, pokud by takováto Sněmovna byla ve většině, tak prezident má povinnost jmenovat toho, koho mu navrhne předseda Poslanecké sněmovny," říká.

Před sedmi lety se stal zakládajícím členem Družstva fanoušků Bohemians. I díky němu se Klokany podařilo zachránit z konkurzu a udržet jako součást tradice pražských Vršovic.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme