Obstrukce ovládly sněmovnu, poslanci řečnili celou noc

Sněmovní maratón pokračuje už druhý den. Schvalování vládních reforem blokují obstrukce opoziční ČSSD. Dolní komora parlamentu jednala nepřetržitě 20 hodin, pak na žádost komunistů a ČSSD schůzi na dvě hodiny přerušila. Pokračovat budou poslanci dopoledne, kdy by se měli věnovat návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání Poslanecké sněmovny provázejí obstrukce opozice

Jednání Poslanecké sněmovny provázejí obstrukce opozice | Zdroj: ČTK

„My se domníváme, že máme jako demokratická opozice povinnost upozornit na všechna rizika, která jsou spojena se snahou vlády privatizovat část průběžného důchodového systému,“ řekl Radiožurnálu předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Jednání o rozpočtu podle něj opozice blokovat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka byl hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Obstrukce je namířena proti návrhům, které přišly ze senátu, ne proti státnímu rozpočtu. Je třeba, aby Česká republika měla včas schválený státní rozpočet, neznamená to ale, že bychom ho pokládali za dobrý nebo že bychom se pro něj chystali hlasovat,“ uvedl Sobotka.

Po projednání rozpočtu mají obstrukce pokračovat. Monotónní a co do obsahu často velmi podobná vystoupení opozičních poslanců mají jediný cíl, co nejdéle blokovat schválení vládních reformních předloh. V noci projevy poslanců často připomínaly zkoušku ve čtení.

Asi nejčastěji se zákonodárci vraceli k nálezu Ústavního soudu. ČSSD se rozhodla nepodcenit přípravu a svůj klub rozdělila do skupin. Třetina se střídala za řečnickým pultem, další odpočívali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění ve sněmovně sledovala celou noc reportérka Lucie Husárová

„A myslím si, že i v dalších dnech to tak bude, že tady budete potkávat poslance, kteří půjdou do práce a poslance, kteří si půjdou odpočinout po tom maratonu diskusních příspěvků,“ řekl sociální demokrat Michal Hašek a postup své strany hájil tím, že jde o akt zoufalství.

„V této situaci je zřejmě jediným zájmem vlády sebrat lidem ještě víc peněz a promiňte mi ten výraz, ještě víc jim vzít u huby. Jinak to vyjádřit bohužel neumím.“

Nekonečná parlamentní vystoupení opozičních kolegů čas od času zvedla ze židlí i zástupce koalice.

„Já jsem se snažil situaci trochu zlehčit, když jsem říkal, že včely mají med, protože mají královnu a my máme prd, protože máme sněmovnu,“ řekl například Vít Bárta z Věcí veřejných.

Zavřené nálevny

Zaměstnanců poslanecké sněmovny se před půlnocí zastal ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

„Dovoluji si vás paní předsedkyně poslanecké sněmovny požádat, zda byste nezvážila a z pozice své autority propustila domů zaměstnance alespoň občerstvovacích zařízení této instituce. Jednak si ten odpočinek zaslouží a jednak jsem přesvědčen, že budou-li nálevny zavřeny, dojdou brzy opozici síly.“

Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: ČTK

Síly ale nedošly a řečnilo se pořád dál. Třeba poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová asi čtyři hodiny po půlnoci nikoho nenechala na pochybách, že je na půdě sněmovny o čem mluvit a v souvislosti se stavebním spořením citovala svého oblíbeného spisovatele.

„Váš příbytek je vaším větším tělem, roste na slunci a spí v tichu noci a není beze snů. Copak váš dům pane kolego, Chálíd Džibrál, Prorok.“

Poslanec Jeroným Tejc z ČSSD odhaduje, že na vlastní hlasování o prvním z celkem 15 reformních zákonů dojde někdy dnes navečer.

Igor Maňour, Lucie Husárová 1, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme