Odborníci kritizují psychotest Barvy života. Využívají ho stovky škol

České školy zaplavily v posledních letech desítky různých psychologických testů. Některé odhalují osobnost žáků a učitelů, jiné atmosféru ve třídách. Mezi řediteli škol a pracovníky poraden je teď v oblibě testování zvané Barvy života. Před ním ale varují renomovaní psychologové. Metodu přirovnávají k šarlatánství a bojí se, že může negativně ovlivnit budoucnost dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve škole (ilustrační foto)

Ve škole (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Když učitelé na pražské Základní škole Eden chtěli zjistit, jaký mají jejich žáci vztah ke škole, vyzkoušeli jednoduchý test na počítači.

Děti pozorovaly na obrazovce uprostřed kruhu vždy jedno slovo. Kolem něj bylo osm barevných koulí. Děti si některé z nich vybraly a to vždy podle toho, jaký barevný odstín se jim líbil ke konkrétnímu pojmu. Výsledky ukázaly atmosféru ve škole.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporném psychologickém testu Barvy života natáčely reportérky Klára Bílá a Petra Benešová

„V podstatě šlo o to, abychom zase jinou formou zmapovali třídní kolektivy co se týče jejich nastavení na vzdělávání obecně, na školu,“ popisuje ředitelka Jana Churáčková.

Tuto psychologickou diagnostiku s názvem Barvy života připravila pro stovky škol soukromá firma DAP Services.

Metodu, se kterou lze testovat všechny věkové kategorie, ale ostře kritizuje Unie psychologických asociací. Podle předsedy Unie a prorektora Univerzity Karlovy Stanislava Štecha nejde o žádnou věrohodnou diagnostiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názor dětského psychologa Václava Mertina na sporný psychotest zazněl v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Postavit testování nebo diagnostiku něčeho jenom na metodě, která funguje na principu nějakých asociacích barvy, už to samo o sobě je první záležitost, která je velmi podezřelá,“ myslí si.

Odborníci před testy varují. Podle dětského psychologa Václava Mertina není vůbec jasné, jak diagnostika funguje. „Není možné, aby to měli schované. Údaje musí dát k dispozici nejširší psychologické veřejnosti,“ upozorňuje.

Unie psychologických asociací varuje před testem Barvy života. Je prý nevěrohodný

Číst článek

Soukromá firma DAP Services, která za poplatek testy připravuje, ale oponuje, že metodika je správná. „Máme i statisticky ověřeno, že to funguje pomocí klasických statistických matematických metod. Bude muset dojít k akademické diskuzi, kde se tyto argumenty vyříkají. Unii o to dlouhodobě žádáme,“ říká ředitel společnosti Jiří Šimonek.

Unie, která zaštiťuje několik sdružení v Česku, ale tvrdí, že pokud se učitelé podle barevné diagnostiky řídí, je to vážný problém. Pro ředitelku Janu Churáčkovou je to však jen jedna z možností, jak se o dětech a svém týmu něco dozvědět. „Informace, které jsme zjistili, nás rozhodně nepřekvapily. To je argument pro to, že něco na tom určitě je,“ míní.

Zlínský kraj Barvy života obhajuje

Školy při výběru různých testů nic neomezuje. Stejně tak nikdo přímo nenařizuje pedagogicko-psychologickým poradnám, jaké metodiky mají výhradně používat. Také jednotlivé kraje jako zřizovatelé škol a poraden mohou zvolit jakoukoliv formu testování.

Barvy života si vybral i Zlínský kraj, který chtěl před lety pomoci žákům, aby si dobře zvolili svoji budoucí kariéru. Na kurzech kraj vzdělával pedagogy a psychology, dětem pak nabídnul série online testů. „Každý test trval půl hodiny. Měl tam asi 120 slov, které se před ním zobrazovaly a k tomu přiřazoval barvy,“ vysvětluje pracovnice úřadu Šárka Bařáková.

Za čtyři roky prošlo testováním více jak devět tisíc školáků. Kraj metodu Barev života hájí. „Testy prakticky slouží jako podpůrný nástroj pro volby rodičů. A vždycky říkáme, že jak výchovný poradce, tak kariérní poradce nebo poradna si může ze škály testů zvolit jakýkoli. Jestliže tato metoda byla použita jako jedna z mnoha, tak v tom nevidím žádný problém a je to na rozhodnutí konkrétního psychologa,“ popisuje radní pro školství za ODS Josef Slovák.

Ministerstvo školství ujišťuje, že psychology a odborníky na poradenství proškoluje a upozorňuje je na špatné metodiky.

Klára Bílá, Petra Benešová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme