ODS jasně řekla, že podporuje vládní návrhy, míní Kalousek i Peake

Občanští demokraté během víkendového kongresu zvolili své vedení. Předsednický post obhájil současný lídr ODS a premiér Petr Nečas. Jeho zástupcem, druhým mužem ve straně, se stal Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu. Zatímco opoziční strany považují znovuzvolení Nečase za pokračování vládní krize, TOP 09 i LIDEM výsledek volby vítají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake a ministr financi Miroslav Kalousek na schůzi vlády

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake a ministr financi Miroslav Kalousek na schůzi vlády | Zdroj: ČTK

Staronový lídr ODS Petr Nečas má jasno v tom, co od něj a jeho vládního týmu lidé v tuto chvíli očekávají: „Kompaktní vládní koalice pokračuje v realizaci svého programu, byť s některými jinými akcenty, což je logické v druhé polovině volebního mandátu. Dělá to tak každá vláda. Nazval bych to kompetentním vládnutím bez zbytečných konfliktů, toto od nás voliči očekávají.“

Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska výsledek kongresu ODS znamená pro koaliční stranu informaci, že 'ODS si nemyslí to, co tvrdí rebelové, že vládní návrh je v rozporu s programovým prohlášením vlády nebo programem ODS'.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Rádia Česko byli ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předsedkyně strany LIDEM, vicepremiérka Karolína Peake

„ODS jasně řekla, že podporuje vládní návrhy. Tedy je možné říct, že ODS i TOP 09 jsou přesvědčené, že vláda navrhla správné kroky. Do jaké míry to u některých členů poslaneckého klubu ODS ovlivní jejich hlasování, to nevím,“ řekl Rádiu Česko.

Upozornil, že TOP 09 diskusi uvnitř ODS pozorně sleduje. „Ale to je vše co můžeme dělat,“ zdůraznil.

„Pokud přijde předseda strany Petr Nečas a požádá o nějakou změnu, jsme o ni ochotni jednat. Nicméně ten prostor je samozřejmě velmi malý. Chtěli bychom jasné ujištění, že koaliční dohody platí. Ne, že vždy nad každým trochu více kontroverzním zákonem strhne povyk a bude se opět hledat kompromis z již uzavřeného kompromisu. Tak se vládnout nedá. To je potom lepší hrůzný konec než hrůza bez konce,“ uvedl.

Předsedkyně třetí vládní strany LIDEM, vicepremiérka Karolína Peake upozornila, že výsledek kongresu ODS je jasný mandát pro Petra Nečase, aby prosazoval koaličně dohodnutý návrh. Je to podle ní ale pouze první krok, ten druhý čeká vládní koalici tento týden, kdy bude schválí vládní úsporný balíček.

„Předpokládám, že pokud proběhlo hlasování v demokratické straně, kde dostal podporu Petr Nečas a jeho způsob vedení vlády a strany, tak ostatní členové včetně poslanců tento výsledek přijmou a budou podle toho i hlasovat. Jestli to tak opravdu ale bude, zatím skutečně nevím,“ řekla na Rádiu Česko.

ODS mluví o potřebě revize vládního programového prohlášení. Strana LIDEM je podle Peake připravena sednout si k jednacímu stolu.

„O vyřazování z naší strany řeč být nemůže. Jsou ale některé zásadní věci, na kterých nám velmi záleží, aby v programovém prohlášení vlády zůstaly. Ať je to zákon o úřednicích, který se dopracovává na ministerstvu vnitra, dále je to financování politických stran a také přijetí zákona o státním zastupitelství,“ přiblížila.

Strana LIDEM je podle ní připravena i na případné předčasné volby. „Mluvili jsme o tom i na našem sněmu, že do předčasných voleb bychom šli. Musíme být připraveni na to, že visí ve vzduch a kampaň může být spuštěna,“ uvedla.

Ondřej Černý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme