ODS ukončila koalici s VV, vláda v pátek požádá o důvěru

Osud současné vlády mají v rukou poslanci. Kabinet požádá v pátek sněmovnu o vyslovení důvěry. Rozhodnutí padlo na odpoledním jednání grémia nejsilnější vládní strany, kde ODS zároveň vypověděla koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými. Koaliční partner TOP 09 hlasování o důvěře vládě podporuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vedení ODS (zleva Miroslava Němcová, Zbyněk Stanjura, Petr Nečas, Jiří Pospíšil)

Vedení ODS (zleva Miroslava Němcová, Zbyněk Stanjura, Petr Nečas, Jiří Pospíšil) | Zdroj: ČTK

Grémium ODS dnes jednalo o nedělní dohodě koaličních lídrů. Ti měli ve svých stranách navrhnout ukončení koalice k pátku k pátku 27. dubna. V ten samý den požádá vláda ve sněmovně o důvěru.

„Výkonná rada podpořila návrh premiéra a předsedy ODS, aby se v pátek hlasovalo o důvěře vládě. Protože máme dostatek poslanců, tak to jsme schopni vyvolat sami, ale předpokládám, že se na tom dohodneme i s kolegy s TOP 09 a s paní vicepremiérkou Peake,“ potvrdil Radiožurnálu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vicepremiérka Karolína Peake a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura byli hosty Ozvěn dne Radiožurnálu

Premiér Petr Nečas po jednání výkonné rady ODS upřesnil, že netrvá nutně na tom, aby Karolína Peake vytvořila poslanecký klub, požaduje ale „institucionální dohodu“.

„Nechceme spolupráci, která by byla založena na dvou poslaneckých klubech a pak nějakým souborem volných elektronů, ale založená na spolupráci tří subjektů, z nichž jeden momentálně nesplňuje parametry poslaneckého klubu, nicméně je to subjekt, se kterým počítáme. Předpokládáme, že bude předloženo uspořádání podpořené podpisy,“ uvedl Nečas.

Hlasování o důvěře vládě považuje premiér za v současnosti nejčistší řešení. Podporuje ho i koaliční partner TOP 09.

„To je správný krok a mnohem rozumnější než požadavek na ustanovení toho či onoho klubu. Vláda se nezpovídá několika klubům, vláda se zpovídá Poslanecké sněmovně jako celku,“ řekl místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek.

Věci veřejné po jednání svého grémia přišly s tím, že nechtějí čekat do pátku a koaliční smlouvu s ODS a TOP 09 vypoví už k úterý. Strana podle svého předsedy Radka Johna přejde do "konstruktivní opozice", neslibuje ale, že podpoří všechny dosud v koalici dohodnuté návrhy. Jak budou její poslanci hlasovat v pátek o vyslovení důvěry vládě, zatím není jasné.

Pokud kabinet důvěru nezíská, měla by se sněmovna nejpozději do 3. května rozpustit a na konci června budou následovat předčasné volby.

Poslanec Petráň podpoří vládu, zůstane ale v klubu Věcí veřejných

Číst článek

Vicepremiérka Karolína Peake, která minulý týden s dalšími poslanci opustila nejmenší vládní stranu, oznámila, že pro kabinet dostatečnou podporu sehnala. Kabinet podle ní podpoří deset poslanců, i když někteří dál zůstávají v poslaneckém klubu VV.

„Zcela jasně se vyjádřilo na podporu vládě osm poslanců, kteří zároveň vystoupili z klubu Věcí veřejných, a jsou minimálně další dva poslanci, kteří už jasně deklarovali, že ač z poslaneckého klubu Věcí veřejných vystupovat nebudou, tak vládu podpoří. Plně to respektuji a úplně mi stačí, že chtějí podporovat tuto vládu,“ řekla Peake ve vysílání Radiožurnálu.

Na stranu vicepremiérky by se podle dosavadních informací měli přidat poslanci Milan Šťovíček a Miroslav Petráň.

Viktorie Hošková, Zbyněk Zykmund, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme