Olomoucký soud uznal vinnými všech 8 obžalovaných v kauze lihové mafie

Soud dnes uznal vinnými všech osm mužů obžalovaných v případu takzvané lihové mafie. Soudce olomouckého krajského soudu to oznámil při vynášení rozsudku, výši trestu se obžalovaní dozví na jeho konci. Za obchody s nelegálním lihem by mohli strávit ve vězení až 13 let. Nejvyšší trest hrozí šéfovi skupiny, zlínskému podnikateli Radku Březinovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před senátem Krajského soudu v Olomouci stanuli údajní aktéři takzvané lihové mafie v čele se zlínským podnikatelem Radkem Březinou (uprostřed)

Před senátem Krajského soudu v Olomouci stanuli údajní aktéři takzvané lihové mafie v čele se zlínským podnikatelem Radkem Březinou (uprostřed) | Zdroj: ČTK

Dlouhé měsíce výslechů, dokazování a přehrávání odposlechů. Nejrozsáhlejší zaznamenaný případ krácení daně v historii Česka spěje do finále.

Žalobce Miroslav Stoklásek pro šéfa celé organizace Radka Březinu požaduje nepřísnější možný trest – 13 let a 4 měsíce ve vězení, a propadnutí veškerého majetku.

 

„Uložení mírnějšího trestu bych nepovažoval za spravedlivé. U něj převažovaly veskrze samé přitěžující okolnosti. On sám se uvedl jako hlava této zločinecké skupiny,“ upozornil Stoklásek.

Nejmírnější trest čtyři roky nepodmíněně žalobce navrhuje bratrovi Radka Březiny Tomášovi. „Já se k tomu momentálně nebudu vyjadřovat,“ řekl Tomáš Březina stručně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud vynese rozsudek v kauze tzv. lihové mafie. Jejímu šéfovi Radku Březinovi a dalším sedmi obžalovaným hrozí mnohaleté tresty. Více Lenka Kratochvílová

Právě on jako jediný získal status spolupracujícího obviněného. Podle Petra Šeredy z Vrchního státního zastupitelství významně pomohl s objasněním celé kauzy a svědčí i v dalších čtyřech desítkách případů.

„V těchto dalších navazujících kauzách se také podílí na objasňování trestné činnosti. Jsou to například kauzy obžalovaných osob, jako je pan Čaniga a podobně,“ uvedl.

Naposledy policie obvinila jedenáct celníků ze Zlína. Březinovo nelegální obchodování měli krýt.

Kauza lihová mafie | Foto: Český rozhlas

Lenka Kratochvílová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme