Opozice se chystá blokovat hlasování o církevních restitucích

Zákon o církevních restitucích je ve sněmovně jen krok od schválení. Není ale vůbec jasné, jestli dnes na konečné hlasování vůbec dojde. Opozice je totiž s předlohou nespokojená a hrozí obstrukcemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ročov - kaplička

Ročov - kaplička | Foto: David Hertl

Sněmovnu čekají další obstrukce. Opozice se chystá blokovat projednávání církevních restitucí, jak dlouho to půjde. I dnes je možné, že se jí podaří tento bod odsunout až na příští týden.

Nesouhlasí především s finančním vyrovnáním s církvemi, vadí jí i to, že neexistují přesné seznamy majetku, který se má církvím vydávat.

Na dlouhý projev se chystá například šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik: „Je to pro nás natolik závažné, že považujeme za nutné ještě jednou zopakovat příslušné argumenty, které k tomuto návrhu zákona máme.“

Podle šéfa poslanců TOP09 a Starostů Petra Gazdíka by se ale nepřijetí zákona prodražilo. Stát by dál vyplácel mzdy duchovním a majetek by církvím začaly vydávat soudy. To už dříve, jak Gazdík připomněl, nařídil Ústavní soud:

Poslanci by dnes měli hlasovat o církevních restitucích

Číst článek

„Ten jasným způsobem ve svém rozhodnutí zákonodárcům nařídil v co nejbližší době ten problém vyřešit. Kromě toho jako přidaná hodnota je odluka církve od státu. Pakliže se to nestane, bude to stát daňové poplatníky mnohem více peněz. A to jsou fakta, o kterých sociální demokracie příliš nemluví. Snaží se získat politické body než řešit věcnou podstatu,“ míní Gazdík.

Sociální demokraté se pokusí vládní koalici ještě donutit, aby s nimi jednala o nové podobě vyrovnání státu s církvemi. Jednou z možností, jak projednávání zbrzdit, je podle Tejce veto na hlasování o předloze po 14 hodině:

Poslanecká sněmovna 24.4.2012 | Foto: Filip Jandourek

„Myslím, že bude dobře, když se tady každou středu a pátek dopoledne sejdeme a bude moci o církevních restitucích hovořit, dokud budou argumenty pro a proti, když na debatu nebyl čas v dřívějších měsících a vládní koalice se rozhodla, že debatu chce provádět až na půdě poslanecké sněmovny.“

Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase se však o restitucích už jednalo dost: „Tady musím připomenout, že o tomto projektu se jedná od roku 2007, že v minulém volebním období byla zřízena dokonce komise v poslanecké sněmovně, ve které byla i sociální demokracie.“

V Kosoři nemohou kvůli zablokovaným církevním pozemkům postavit obchvat

Číst článek

Některé římskokatolické diecéze se už ale bez ohledu na výsledek začaly na případný návrat svého majetku připravovat. Jak, to vysvětlili litoměřický generální vikář Stanislav Přibyl: „V prvních letech to nebudou rozhodně nějaké překotné změny, ale především evidence, správa a údržba majetku. A také takové zjištění, jak na to jsme a jak by se s tím dalo dál nakládat."

Církve mají dostat zpátky více než polovinu zabavených nemovitostí. Náhradu za zbytek vyjednávací tým vyčíslil na 59 miliard korun, které bude stát církvím splácet dalších 30 let a částku navýší o inflaci.

Milan Kopp, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme