Pád pražské koalice: Rozpočet, ekotendr nebo boj v ODS

Důvodem rozpadu koalice na pražském magistrátu může být i ekotendr za šestnáct a půl miliardy korun. Jako jednu z možných příčin to uvedl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda. Podle oficiální linie ODS je za krachem koalice s ČSSD neshoda v rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Regionální sněm ODS v Praze, Bohuslav Svoboda

Regionální sněm ODS v Praze, Bohuslav Svoboda | Foto: Filip Jandourek

„Může to být i tak, že třeba je primátor ten, který překáží, ale problém je v tom, že máme na stole velikou zakázku na čištění města, my tomu říkáme pražský ekotendr a v té podobě, jak jsou podané nabídky, s tím nesouhlasíme,“ řekl Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozpadu pražské koalice mluvili v poledních Ozvěnách dne pražský radní Lukáš Kaucký z ČSSD, předseda pražské TOP 09 František Laudát a komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk

Tendr od začátku provázely rozpaky. Nejnižší cenu 16,4 miliardy korun podalo sdružení tří firem. Vedle Pražských služeb a AVE CZ to byla i společnost Pražská odpadová. Ta ale vznikla pouze dva týdny před podáním nabídky a podle opoziční TOP 09 má sloužit k tunelování veřejných peněz z tendru.

Šéf pražské ODS Boris Štastný považuje výrok primátora, týkající se ekotendru, za nešťastný.

ČTĚTE TAKÉ: Rozpočet není důvodem rozpadu pražské koalice, tvrdí primátor

„Je to právě pan primátor, který vede toto město celý rok. On je primátorem města a má neomezené možnosti v této věci jakýmkoli způsobem zasáhnout a po celou dobu jeho mandátu tyto možnosti měl,“ prohlásil Šťastný.

Boj uvnitř ODS

Podle radního Lukáše Kauckého z ČSSD je ekotendr jen zástupný důvod. Příčinou chování ODS podle něj nemůže být ani rozpočet, který je prý maximálně úsporný.

„Hlavní důvodem jsou boje uvnitř ODS, které se táhnou poslední týdny a měsíce,“ tvrdí Kaucký. To samé si myslí i předseda pražské TOP09 František Laudát.

„ODS si řeší své vnitřní problémy. Ve skutečnosti jsou na radnici dvě odéesky. Jedna kolem primátora Svobody a další kolem předsedy pražské ODS Borise Šťastného. To je realita, kterou nikdo nechce oficiálně potvrdit,“ prohlásil Laudát.

Jednání začnou do jednoho dne

Poté, co se ODS nečekaně rozhodla ukončit koaliční smlouvu s ČSSD, začínají jednání o podobě nové koalice na pražské radnici. TOP 09 už řekla, že je připravená mluvit jak s ODS, tak i s ČSSD. Jednání prý začnou v řádu hodin, maximálně jednoho dne.

Podle šéfa klubu Tomáše Hudečka si jeho strana dá při vyjednávání velký pozor.

ČTĚTE TAKÉ: Pražská koalice ODS a ČSSD se rozpadá, do hry vstoupí TOP 09

„Pokud by měla přijít nějaká nabídka naprosto směšného charakteru, tak do toho nemůžeme jít,“ řekl Hudeček.

Vznikne trojkoalice?

Radní Kaucký z ČSSD vyzval jak ODS, tak i TOP 09 k vytvoření široké koalice. Měla by podle něj vyvést Prahu z marasmu, ve kterém se teď nachází.

Že skutečně může vzniknout trojkoalice, která se bude pokoušet stabilizovat finance Prahy, nevyloučil ani František Laudát. Ještě z minulého volebního období jsou podle nasmlouvány akce, které hlavnímu městu přerůstají přes hlavu.

„Drastické zadlužení Prahy skutečně nastane. Vezměte si částku, která bude potřeba k doplacení stavby tunelu Blanka, je rozjetá stavba metra, obrovské závazky dopravního podniku, je tady dluh kongresového centra a další věci. O tom rozhodla Praha pod vedením exprimátora Béma,“ řekl šéf pražské TOP 09.

Igor Maňour, Petr Kořínek, Martina Spěváčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme