Palestinci převezou tělo zesnulého velvyslance v pondělí, termín pohřbu zatím tají

Palestinské úřady už znají termín pohřbu velvyslance Džamála al-Džamala, zatím ho ale nechtějí zveřejnit. Mluvčí ambasády Nabil el-Fahel i českého ministerstva zahraničí Johana Grohová Radiožurnálu potvrdili, že tělo zesnulého diplomata bude do Palestiny převezeno v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinský velvyslanec Džamál al Džamál

Palestinský velvyslanec Džamál al Džamál | Zdroj: ČTK

„Mohu potvrdit, že k převozu těla zemřelého palestinského velvyslance by mělo dojít v pondělí. Tuto záležitost zařizuje palestinská strana," uvedla Grohová.

Datum pohřbu zatím Palestinci neoznámili, i když ho znají. „Nějaký termín je už dohodnutý, ale zatím ho ještě nemůžeme zveřejnit,“ řekla Radiožurnálu dcera palestinského velvyslance Rana al-Džamalová.

Česká policie mezitím za pomocí palestinských expertů pokračuje ve vyšetřování výbuchu v pražském Suchdole.

U zbraní nalezených v rezidenci velvyslance nařídila expertizu. Chce zjistit, jestli nebyly v minulosti použity u trestných činů.

"Expertiza je několikanásobná, nejsou to klasicky jenom odborné znalecké expertizy kriminalistického ústavu, ale i balistické zkoušky, kterým budou podrobeny," prohlásila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Trezor, který v rezidenci velvyslance vybuch, stále zkoumají experti

Zda-li se expertům už podařilo látku určit, nechtěl náměstek pražského kriminalistického ústavu Marek Kotrlý prozradit. Nejčastěji se spekuluje o semtexu.

„Stále zkoumáme zbytky výbušniny, která explodovala. A zkoumáme ten trezor jako takový, jeho uzamykatelný mechanismus,“ řekl Kotrlý.

Diplomatova dcera Rana je přesvědčená, že smrt jejího otce nebyla nehoda, ale zločin. V rozhovoru pro Český rozhlas řekla, že trezor, se kterým velvyslanec 1. ledna manipuloval a který při tom vybuchl, neměl žádné nástražné zařízení a běžně se používal.

Michaela Vydrová, Pavlína Nečásková, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme