Partnerka vicepremiéra Babiše volila nejspíš protizákonně. Může za to chyba volební komise

Způsob, jakým volila partnerka ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO Monika, nebyl v pořádku. Vhodila totiž do volební urny lístek bez obálky. Předseda tamní volební komise Babišové řekl, že za to může on a smí volit ještě jednou. V pořádku pak nebylo ani to, že za plentu s ní napodruhé šel Babiš. Přítomnost dalšího voliče za plentou je podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky porušením zákona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babišova partnerka Monika při volbách do Evropského parlamentu

Babišova partnerka Monika při volbách do Evropského parlamentu | Zdroj: ČTK

„K porušení zákona dojde v případě, kdy v prostoru, určeném pro úpravu hlasovacích lístků, je zároveň s voličem jiný volič. Členové okrskové volební komise na to měli voliče upozornit a předseda, který odpovídá na pořádek ve volební místnosti, měl zajistit hlasování, dozírat na průběh a měl voliče upozornit na to, že nepostupuje v souladu se zákonem,“ řekl Řepka.

Státní volební komise bude případ řešit jen tehdy, pokud někdo podá stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Babišova partnerka není jediná, kdo se u voleb zmýlil. V přímých volbách hlavy státu loni v lednu se omylu dopustil prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09). V prvním kole totiž hodil do volební urny hlasovací lístek bez obálky a jeho hlas tak byl neplatný.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš s partnerkou Monikou, volby do Evropského parlamentu | Foto: ČTK

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme