Plošné šetření státní správy je mechanické a amatérské, tvrdí odborník

Pokud chtějí noví ministři ušetřit výdaje svých úřadů, musí se zasadit o nový služební zákon. V koaliční dohodě se již náznaky tohoto přístupu objevují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace policistů, hasičů a úředníků 9. prosince 2009

Demonstrace policistů, hasičů a úředníků 9. prosince 2009 | Foto: Tomáš Adamec

„Plošné rozhození desetiprocentní redukce mezi ministerstva, příspěvkové a rozpočtové organizace je přístupem mechanickým a amatérským,“ tvrdí Martin Potůček z Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Většinou se říká, že je česká státní správa rozbujelá, ale nemůžeme se opřít o žádný seriózní výzkum kapacit a stavu české státní správy,“ dodává. Faktické počty úředníků jsou prý pouze orientační a nic nevypovídají o kompetenci a kvalitě výkonu státní správy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Potůček z Centra pro sociální a ekonomické strategie FSV UK o šetření státní správy

Koaliční smlouva obsahuje náznaky lepšího přístupu a v zásadě se ztotožňuje s názorem odstupujícího premiéra. Jan Fischer ve svém posledním projevu v poslanecké sněmovně nabádal k přijetí moderního služebního zákona, nového systému motivace státních úředníků a nového systému jejich odměňování podle výkonu. „Teprve na základě těchto kroků pak bude možné dospět k závěrům, zda je česká státní správa plýtvavá nebo efektivní,“ vysvětluje Potůček.

Úředníci nový systém potřebují

Téma nového služebního zákona se v české politice objevilo již několikrát, vždy ale zvítězil argument, že na realizaci zákona nejsou peníze. Podle Potůčka však právě zde platí pravidlo, že dlouhodobou úsporu zajistí pouze momentální investice. „V tomto případě se předpřahá kočár před koně,“ komentuje odkládání zákona.

O kariérním řádu – tedy systému, podle kterého by úředník věděl, na jakém stupínku by mohl být za pět, deset let – se diskutuje po celém světě a závěry nejsou jednoznačné. Martin Potůček dodává: „Jednoznačné je, že čeští úředníci by skutečně potřebovali trochu větší míru jistoty, než mají dnes. A to by přinesl právě nový služební zákon.“

Ambiciózní plány

Šetření ve státní správě je profilovým tématem pravo-středové vládní koalice. Koaliční dohoda obsahuje ambiciózní cíl: v roce 2013 dosáhnout schodku maximálně 3 procenta HDP a do roku 2016 dospět k vyrovnaným veřejným rozpočtům.

Spořit musí i jednotliví ministři: objem mezd se bude v úřadech a dalších rozpočtových organizacích státu snižovat o deset procent, s výjimkou platů učitelů. Na jednotlivých ministrech přitom je, jestli uspoří snížením mezd, nebo propouštěním.

Předsedkyně odborů zaměstnanců ve státní správě Alena Vondrová upozorňuje, že v podstatě už není kde propouštět, respektive, propouštění už není možné plošně.

Patricie Polanská, Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme