Podle ministra Kuby je na ČEZu, aby vyvrátil výtky bulharských úřadů

Česká vláda zasáhne do správního řízení firmy ČEZ v Bulharsku, jen pokud nebude probíhat férově. Po schůzce s bulharskou charge d'affaires to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS. Podle něj jsou ale výtky bulharského regulátora neoprávněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba | Foto: Filip Jandourek

Vláda se podle Kuby pouze snaží zajistit, aby správní řízení s českou společností v Bulharsku nebylo zpolitizované.

„Šlo mi o to, abychom měli v české vládě informace maximální, abychom jasně dávali najevo bulharské straně, že trváme na tom, že ve všech členských státech Evropské unie musí postupovat státy podle dané a jasné legislativy,“ uvedl ministr.

Bulharské úřady už zahájily s firmou ČEZ řízení, které může vést až k odebrání licence k distribuci elektřiny v Bulharsku. Výtky tamního regulátora by teď podle Kuby měla vyvrátit sama energetická společnost.

Ministr zároveň zdůraznil, že česká vláda nemá žádné informace o tom, že by ČEZ v zemi porušil zákony a že by byl důvod k tomu, aby společnost o licenci přišla.

„Do sedmi dnů mají argumentovat a potom někdy v průběhu dubna má proběhnout jednání. To jsou teď otázky na ČEZ. Myslím, že česká vláda měla dát jasně najevo, že je pro ni neakceptovatelný postup, který by nebyl v souladu s evropským právem,“ podotkl Kuba.

Lucie Husárová 1, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme