Poslanci rozhodnou o platech soudců. Předlohu projednají v 'legislativní nouzi'

Sněmovna rozhodne o platech soudců. Podle vládní novely by měli brát 2,75 násobek průměrné mzdy. Poslanci budou předlohu o platech soudců projednávat ve stavu legislativní nouze, platit by měla od 1. ledna 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudci

Soudci | Foto: Tomáš Adamec

Současnou úpravu platů soudců, která jim plat počítala z dvou a půl násobku průměrné mzdy, zrušil v květnu Ústavní soud. Soudcům se ale nelíbí ani nový koeficient. Požadují trojnásobek.

„Je to nepřijatelný návrh, protože Ústavní soud jednoznačně zrušil snížení na 2,5. Řekl, že bezpečně ústavně konformní je trojnásobek průměrné mzdy. Jedná se zase o snahu obejít nález Ústavního soudu,“ myslí si prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Podle ministra spravedlnosti za ODS Pavla Blažka bude rozhodnutí na poslancích. „Zatím rozhodla pouze vláda. Vláda není konečným státním orgánem, který rozhoduje v této věci, a já možná očekávám složitou debatu v Poslanecké sněmovně, která samozřejmě může dopadnout jinak a pro soudce a státní zástupce příznivěji,“ řekl.

Opozice se nechystá projednávání zákona o platech soudců ve stavu legislativní nouze blokovat. Podle vicepremiérky za stranu LIDEM Karolíny Peake je proto pravděpodobné, že sněmovna a Senát stihnou zákon projednat tak, aby mohl platit už od 1. ledna 2013.

„Poslanecká sněmovna i vláda udělají pro splnění deadlinu maximum. V úterý proběhne první, druhé i třetí čtení tohoto zákona, a okamžitě odešleme zákon do Senátu, který příští týden také zasedá, takže doufáme, že k žádnému zásadnímu zdržení nedojde,“ uvedla.

Vláda požádala o projednání zákona ve stavu legislativní nouze po té, co poslanci minulý týden zamítli totožnou předlohu, která zvyšovala platy i jim. Nová verze zákona už navyšuje platy jen soudcům a žalobcům a naopak potvrzuje, že zákonodárci budou mít své mzdy ještě dva roky zmrazené.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme