Poslanci rozhodnou o zavedení elektronické evidence tržeb 10. února

Poslanecká sněmovna by měla hlasovat o zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb ve středu 10. února. Prosadila to dnes na návrh předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka vládní koalice, podle představitelů pravicové opozice TOP 09 a ODS protizákonně. Poslanci těchto stran se rozhodování o Faltýnkově návrhu na protest neúčastnili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 8.12.2015

Poslanecká sněmovna 8.12.2015 | Foto: Filip Jandourek

Do debaty k elektronické evidenci tržeb se ještě hlásí 24 poslanců. Rozhodnutí koalice ale znamená, že se na všechny nedostane.

A právě to vadí poslancům pravicové opozice. Podle ODS jde o porušení parlamentní demokracie a obrátí se kvůli tomu na Ústavní soud.

„Byl to nezákonný postup, který provedli vládní poslanci po pečlivých a dlouhých přípravách v organizované skupině. My to podáme k Ústavnímu soudu. Pevně věříme, že to Ústavní soud smete ze stolu a Česká republika zůstane právním státem. Není možné, aby vládní většina neumožnila ukončení rozpravy. Možná je to obtížné, možná to trvá dlouho, ale na diskusi je založena parlamentní demokracie,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Poslanci debatují o zavedení elektronické evidence tržeb celkem už 38 hodin.

„Já se domnívám, že většina argumentů – ať už proti, nebo pro – v této debatě zazněla, přestože jsou opakovány ze strany předkladatelů i ze strany odpůrců stále stejné argumenty. Domnívám se, že 38 hodin debaty je dostatečný čas k tomu, abychom si všechny tyto vzájemné názory vydiskutovali,“ obhajoval postup koaličních stran šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Podle vlády omezí EET šedou ekonomiku a zlepší výběr daní, podle pravicové opozice jen zbytečně zatíží podnikatele.

Elektronická evidence tržeb - časová osa | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme