Poslanec ČSSD Jakubčík pobouřil sněmovnu tvrzením, že církev kolaborovala s nacisty

Výroky poslance ČSSD Igora Jakubčíka o kolaboraci katolické církve s nacisty pobouřily sněmovnu. Církev byla podle něj spojencem nacistického Německa a schvalovala vraždy Židů. Jakubčík to prohlásil v debatě o změnách lhůt na kontrolu žádostí o vydání církevního majetku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.3.2014

Poslanecká sněmovna 26.3.2014 | Foto: Filip Jandourek

"Katolická církev za druhé světové války netrpěla, byla jedna z největších spojenců nacistického Něměcka. Katolická církev schvalovala odsuny a vraždy Židů," pronesl ve sněmovně Jakubčík. Uvedl také, že církev pomáhala nacistickým zločincům při jejich odchodu do Jižní Ameriky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Část vystoupení poslance ČSSD Igora Jakubčíka ve sněmovně

Na Jakubčíkova slova ostře reagovala nejen pravicová opozice, kritizovala ho i KDU-ČSL. Její poslanci rozhořčeně bouchali do lavic.

„Domnívám se, že některé výroky, které tady dnes zazněly, jsou na úrovni rasismu, xenofobie, náboženské nesnášenlivosti a netolerance, a svědčí o neznalosti historických faktů a úrovní myšlení jejich adresátů,“ poznamenal předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Jakubčíkův stranický šéf a premiér Bohuslav Sobotka považuje debatu za nešťastnou. „Ukazuje se, že diskuze kolem církevních restitucí ještě stále dělí společnost. Ale není možné se dívat na roli jakékoliv velké organizace, jako je třeba katolická církev, černobílým způsobem,“ řekl předseda vlády.

Jakubčík se omluvit nehodlá

Igor Jakubčík později ve vysílání Radiožurnálu vysvětloval, že svým vyjádřením ve sněmovně reagoval na slova poslance TOP 09 Františka Laudáta, že katolická církev za druhé světové války trpěla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci Igor Jakubčík (ČSSD) a Jan Bartošek (KDU-ČSL) v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Pod pojmem katolická církev jsem neměl na mysli řadové duchovní, řadové kněze. Ti za války trpěli, byli vězněni, byli popravováni. Měl jsem na mysli katolickou církev jako papeže, oficiální postoj Vatikánu a nejvyšší představitele katolické církve v jednotlivých zemích,“ uvedl Jakubčík.

Místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL Jan Bartošek označil Jakubčíka za „historického nedouka bez historického vzdělání“, podle něj by měl poslanec ČSSD zvážit složení mandátu. To Jakubčík odmítl. Za svá slova na adresu katolické církve se prý ani nehodlá omluvit.

Jakubčíkovy výroky zazněly na parlamentní půdě den poté, co sněmovna doporučila prezidentu Miloši Zemanovi, aby udělil Medaili Za hrdinství lidickému faráři Josefu Štemberkovi. Toho nacisté popravili 10. června 1942 spolu s ostatními lidickými muži.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme