Postoj Čechů k Romům se nelepší. Ztížilo se i postavení muslimů, tvrdí ČHV

Postavení romské menšiny v Česku se zhoršuje. V těsném závěsu za nimi jsou muslimové. Vyplývá to ze stínové zprávy o stavu rasismu v České republice a Evropě Českého helsinského výboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romské děti

Romské děti | Foto: CC BY-SA 3.0, Anglos

Podle jedné z autorek stínové zprávy, Lindy Janků souvisí horší postavení muslimů s dlouhodobě negativně tendenčním informováním o islámu a muslimech v českých médiích.

„Případně příležitostná islamofobní vyjádření ze strany některých politiků včetně například nově zvoleného prezidenta ČR. Na lokální úrovni se pak často projevují negativní reakce veřejnosti na aktivity muslimské obce, například při snaze o vybudování mešity,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Linda Janků z Centra pro lidská práva a demokratizaci představila závěry zprávy v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Co se týče romské menšiny, podle Českého helsinského výboru je nejpalčivějším problémem vzdělávání romských dětí v bývalých zvláštních školách.

„S tímto potom souvisí přesah do dalších oblastí, kdy celkově nízká úroveň dosaženého vzdělání u příslušníků romské menšiny pak vede k jejich vysoké nezaměstnanosti, obsazování do méně kvalifikovaných pozic. To pak souvisí s dalšími negativními trendy, jako například jejich přesouvání na periférie měst,“ popisuje Janků.

Podle ní jde o systémový problém, který u nás existuje dlouhodobě a který si žádá systémové řešení. „Nicméně to zatím od ministerstva školství ani od jiných státních orgánů nepřichází, takže situace nadále zůstává beze změny, což jsme ve zprávě konstatovali,“ podotkla.

Stínová zpráva je reflexí nevládních organizací z celé Evropské unie. Mapuje období od března 2011 až 2012. Celou zprávu dnes zveřejní zástupci Českého helsinského výboru.

Klára Bílá, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme