Potřebujeme dát lidem jasnou informaci, řekl ministr Brabec k diskusi o těžebních limitech

Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO chce zjistit aktuální postoj lidí na severu Čech k limitům těžby uhlí. V Horním Jiřetíně jedná se starosty obcí, kterých by se prolomení přímo týkalo. Definitivně rozhodnout by Sobotkova vláda mohla do konce roku 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rýpadlo má délku bezmála dvou fotbalových hřisť, činí celkem 180 metrů.

Rýpadlo má délku bezmála dvou fotbalových hřisť, činí celkem 180 metrů. | Foto: Filip Jandourek

Ministr Brabec říká, že starostům nebude nutit své stanovisko, jede prý hlavně poslouchat. Zajímá ho hlavně to, jestli se ve vnímání místních obyvatel něco změnilo.

„Jak se třeba v Horním Jiřetíně, Litvínově nebo dalších obcích – které jsou potenciálně nejvíce ohroženy, pokud by došlo k prolomení těžebních limitů – vyvíjí názor obyvatelstva a jaký mají názor na referendum,“ vysvětluje ministr cíl své cesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr životního prostředí Richard Brabec byl také hostem Ranního interview Radiožurnálu

Richard Brabec v Českém rozhlase řekl, že by vláda měla o prolomení limitů rozhodnout do konce roku 2015:

„Potřebujeme už lidem dát jasnou informaci. Oni žijí skutečně dlouhodobě v nejistotě a buď musíme říci: ne, my to uhlí nebudeme potřebovat v horizontu 30 let a v tuto chvíli tam jistotu máte, abyste, řekněme, stavěli domy.“

„Anebo řekneme: opravdu je to strategická surovina a tímto způsobem chceme zajistit využití uhlí a rozhodne o tom stát,“ dodal Brabec.

Hlavním cílem územních limitů platných od roku 1991 je chránit životní prostředí a krajinu. Městům a obcím, pod kterými leží uhlí, se tak mělo zaručit, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by v současnosti postihlo především město Horní Jiřetín a jeho místní část Černice, těžba by se také dostala jen pár set metrů od Litvínova.

Platnost územních limitů dlouhodobě zpochybňují těžařské firmy a elektrárenské společnosti. Na jejich straně je i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM nebo třeba prezident Miloš Zeman. Proti bourání obcí kvůli uhlí se v nedávném průzkumu společnosti Ipsos vyslovilo 68 procent Čechů.

Územní limity těžby uhlí v Ústeckém kraji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme