SLEDOVALI JSME ONLINE - povodně den třetí. Labe v Mělníku už kulminuje, v Ústí hrozí zatopení centra

Kulminační vlna na Labi pomalu míří k Ústí nad Labem. Tam by měla řeka vystoupat na nejvyšší úroveň asi zítra odpoledne. Už teď ale radnice evakuuje část města a vyklízí některé oblasti. Vodohospodáři na Vltavské kaskádě se snaží Ústí zachránit před vyplavením, snižují proto průtok vody. Situace ve středních Čechách se už postupně zlepšuje, Vltava v Praze kulminovala ráno a od té doby je její hladina klidná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odtok z Vltavské kaskády byl po poledni na pokyn ministra zemědělství Petra Bendla snížen o 100 metrů krychlových za sekundu a později o dalších 300. Snížení odtoku má před mohutným zaplavením ochránit Ústí nad Labem, které se připravuje na stoletou vodu.

Už teď je jasné, že protipovodňová opatření nebudou na většině míst Ústeckého kraje stačit. Proto se někde demontují nebo se oblasti za nimi cíleně zaplavují. Nejhorší situace je v samotném Ústí. Ve městě jsou kvůli zvýšené hladině uzavřené dva mosty spojující oba břehy. Spojení mezi čtvrtěmi na obou stranách v současnosti zajišťuje pouze železnice.

Policie už zaznamenala i několik případů rabování. V Krásném Březně se nezletilá dívka pokusila vloupat do bytu, jehož majitelé se evakuovali. Situace ve městě se už v neděli pokusil využít jeden muž v Neštěmicích, policie ho zadržela v opuštěném skladě. Skončil v cele předběžného zadržení.

Soutok Labe, Vltavy a plavebního kanálu v Mělníku 4. června odpoledne | Foto: Martin Hromádka

Pršet v severních Čechách buď nebude vůbec, nebo jen minimálně, to ale povodeň neovlivní. Labe se vylévá ze břehů kvůli velkému množství vody, které přitéká.

Srážky ale můžou zvedat hladiny na severu Moravy. Tam hrozí místy první, ojediněle druhé stupně povodňové aktivity. Trojky by mohla dosáhnout Bělá v Mikulovicích na Jesenicku u polských hranic.

Sbírková konta na pomoc lidem zasaženým povodněmi:
Člověk v tísni -72027202/0300
Charita ČR - 11998822/0800, v.s. 906 a 88444422/0800, v.s. 906
ADRA - 34983498/0300, v.s. 391
Český červený kříž - 222885/5500, v.s. 111
Dárcovské SMS
je možno zasílat ve tvaru DMS ADRA, DMS CHARITAPOMOC, DMS CCK nebo DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777 (Cena DMS je 30 Kč, příjemce obdrží 27 Kč)

Záplavy už v Čechách připravily o život zřejmě osm lidí. Záchranáři nalezli mrtvého člověka v řece Malé Labe ve Strážném na Trutnovsku. Může tak jít o další oběť povodní. Sedmou obětí byla žena, na niž v Průhonicích v podmáčeném parku spadl strom. První dva lidé zahynuli v neděli ve zřícené chatě v Třebenicích u Prahy. Další lidé zemřeli v Novém Městě nad Metují, v Úpě a na Plzeňsku, kde 69letý muž utonul v odtokové rouře. V Cerhenicích na Kolínsku zemřel energetik, když odpojoval elektřinu v zaplavené trafostanici. Čtyři vodáky záchranáři stále pohřešují.

Bez dodávek energie se kvůli záplavám musely obejít tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, které zaplavila voda.

Velká voda omezila také provoz na železnici. Nejezdí některé regionální spoje, například Kouřim - Pečky, Ostroměř - Chlumec nad Cidlinou nebo Jílové u Prahy - Zbraslav, a to hlavně kvůli sesutému bahnu nebo podmáčené trati. Všechny hlavní koridory jsou však už od včerejšího odpoledne sjízdné.

Deště a rozvodněné řeky už způsobily mnoho škod na majetku, soukromém i obecním. Například v Jaroměři kvůli podemletému pilíři spadla v noci na pondělí část mostu.

Povodně vašima očima

Číst článek

Ministerstvo životního prostředí zřídilo stálou povodňovou službu, která bude občanům na lince 267 122 998 poskytovat aktuální údaje o stavu řek.

Český rozhlas Radiožurnál od neděle vysílá nepřetržité povodňové zpravodajství. Aktuální informace o průběhu povodní najdou lidé i na zpravodajském webu Českého rozhlasu v online reportáži. Nedělní reportáž si mohou čtenáři prohlédnout zde a pondělní zde.

Povodňová situace v ČR k 4.6.2013 15:00 | Foto: Český hydrometeorologický ústav

Bude to jako v roce 2002, předvídá starosta zatopeného Hřenska

Číst článek

Milan Kopp, Český rozhlas, Kristina Winklerová, Vojtěch Kouřímský, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme