Pražské letiště nese jméno Václava Havla. Sám by to nejspíš nechtěl, létal totiž nerad

Pražské ruzyňské letiště ode dneška nese nový název Letiště Václava Havla Praha. Pojmenováním po prvním porevolučním prezidentovi se završila bezmála roční snaha, kterou krátce po Havlově úmrtí inicioval režisér Fero Fenič. Veřejnost se přitom k tomuto projevu pocty nestaví jednoznačně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, terminál 2

Přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla, terminál 2 | Foto: Filip Jandourek

Zatímco necelý měsíc po exprezidentově úmrtí iniciativu Feniče podpořilo na internetu asi 80 lidí, podle nedávného průzkumu CVVM už mezi lidmi spíše převažovali kritici přejmenování.

Podle Martina Ďurďoviče ze Sociologického ústavu Akademie věd to není výrazem rozpolceného hodnocení samotné Havlovy osobnosti, kterou většina lidí vnímá jednoznačně pozitivně, ale spíše jisté opatrnosti.

„Jde o přejmenování významné instituce a roli může hrát i zkušenost z minulých dob. Češi si zatím ještě nezvykli na to, že pocty mohou být projevovány i lidem se skutečnými zásluhami,“ míní odborník na průzkum veřejného mínění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je pojmenování letiště důstojnou poctou Václavu Havlovi? V Ozvěnách dne Radiožurnálu mluvili k tématu sociolog Martin Ďurďovič a politolog Jiří Pehe

Debata se mezi veřejností vedla také o tom, zda právě letiště je nejvhodnější institucí, která by měla nést Havlovo jméno.

Například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes při slavnostním ceremoniálu připomněl, že to byl právě Václav Havel, kdo otevřel českému národu možnost vycestovat ze země, a proto je podle něj tato volba správná.

„Důstojná připomínka to určitě je, protože pražské letiště je jakousi branou do České republiky. Vlastně bychom mohli říci, že to je dnes jediná hranice, kterou ještě máme, takže svým způsobem je to velmi symbolické,“ souhlasí i politolog Jiří Pehe.

Pražské letiště se přejmenovalo na Letiště Václava Havla Praha

Číst článek

Osobně by však přivítal spíše pojmenování některé kulturní instituce, například divadla. „Protože Václav Havel byl spíše člověkem spjatým s kulturou,“ říká Pehe s tím, že stejně by si nejspíš vybral i sám Havel, pokud by měl tu možnost.

„Myslím si, že letiště by nebylo to místo, které by chtěl, ať se po něm jmenuje, už proto, že on velmi nerad létal. Každopádně je velmi důležité, že ten symbolický krok by učiněn a byl učiněn vládními institucemi,“ podotkl někdejší Havlův spolupracovník.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme