Pražské letiště se přejmenovalo na Letiště Václava Havla Praha

Pražské ruzyňské letiště se dnes oficiálně přejmenovalo na Letiště Václava Havla Praha. Ode dneška tak nese název po prvním porevolučním prezidentovi. Slavnostní akt se uskutečnil v den Havlových nedožitých 76. narozenin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha | Zdroj: ČTK

„Dnešní slavnostní akt je pro mě konkrétním a hmatatelným uznáním zásluh prezidenta Václava Havla o svobodu a demokracii v naší zemi. Uznáním jeho zásluh o tento stát. Dámy a pánové, vítejte na letišti Václava Havla Praha,“ pronesla při slavnostním ceremoniálu manželka bývalého prezidenta Dagmar Havlová.

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga si právě na letišti lidé znovu uvědomí, že to byl Václav Havel, kdo se nejvíce zasloužil o to, aby Češi znovu mohli začít cestovat do svobodného světa.

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody je letiště pojmenované po Václavu Havlovi symbolem svobody, nabyté v roce 1989:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceremoniál na letišti sledoval reportér Radiožurnálu Jaroslav Skalický

„Pro Čechy, kteří se vracejí, bude název letiště jménem Václava Havla znamenat, že se vracejí do svobodné země. A pro všechny návštěvníky ze zahraničí to bude znamenat, že je to město, ke kterému patří Václav Havel. Každý ví, co a kde je Praha a kdo to byl Václav Havel.“

Kardinál Dominik Duka přeje letišti, aby lépe reprezentovalo Českou republiku: „A i myšlenky, které hýbaly celým životem Václava Havla.“

Muzikant Michael Kocáb řekl, že je přejmenování letiště zadostiučiněním pro Václava Havla.

„Nečekal jsem, že to půjde až tak daleko. Mám z toho velikou radost. Fenič měl neuvěřitelný nápad a vláda mu vyšla vstříc. To je opravdu malý zázrak. To jméno tady bude podle mě možná i navěky.“

Slavnostní ceremoniál se změnil v obrovský diskusní klub desítek hloučků lidí – hostů pozvaných na tuto událost. Mluvilo se mimo jiné o tom, jak se letiště zbavuje spojení s nedalekou, nechvalně známou věznicí, kde byl vězněn i Václav Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slavnostním ceremoniálu promluvila i manželka bývalého prezidenta Dagmar Havlová

Nápad přejmenovat letiště po prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi vznikl spontánně velmi brzy po tom, co bývalý prezident loni v prosinci zemřel.

Iniciátorem přejmenování letiště byl režisér a producent Fero Fenič. „Věřím, že by této snaze porozuměl,“ poznamenal v Ranním interview Radiožurnálu.

Jméno Václava Havla uvidí turisté už při příletu do Česka, bude totiž na budovách terminálů. Celkem jde o šest nápisů v českém a anglickém jazyce.

Pražské letiště nese jméno Václava Havla. Sám by to nejspíš nechtěl, létal totiž nerad

Číst článek

Jména významných osobností nesou letiště po celém světě. Například ve Spojených státech má svoje letiště hned šest bývalých prezidentů, v Paříži mají letiště Charlese de Gaulla a v indickém Dillí zase letiště Indíry Gándhíové.

Náklady na přejmenovaní vyšly na tři miliony korun a platilo je samo letiště. Součástí slavnostního ceremoniálu je i odhalení díla Havlova dvorního architekta Bořka Šípka. Ten v prostorách letiště vztyčil devět metrů vysokou elipsu, která má připomínat divadlo.

Lidé na letišti si mohou prohlédnout i fotografie Václava Havla z produkce České tiskové kanceláře. Výstava potrvá do konce roku.

Věřím, že by Havel této snaze porozuměl, řekl Fenič o přejmenování letiště

Číst článek

Jaroslav Skalický, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme