Pražským primátorem bude Svoboda

Pražskou radnici příští čtyři roky povede ODS s ČSSD. Po sociálních demokratech schválilo dohodu i vedení pražské ODS. Ta bude mít v radě města pět míst včetně primátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zleva: Boris Šťastný, Bohuslav Svoboda a Rudolf Blažek

zleva: Boris Šťastný, Bohuslav Svoboda a Rudolf Blažek | Zdroj: ČTK

Primátorem se stane lídr Bohuslav Svoboda. Pět radních bude mít pak i sociální demokraté. Jedno místo pak v radě chtějí strany nabídnout i TOP 09. TOP 09 bude jako vítězná strana v opozici. Dohodu stran musí ještě odsouhlasit ustavující zastupitelstvo, které bude volit primátora a jednotlivé radní. Mělo by se sejít buď 30. listopadu nebo 1. prosince.

Jak oznámil po jednání klubu zastupitelů a regionální rady řekl šéf pražské ODS Boris Šťastný, občanští demokraté získali vedle postu primátora také pozice náměstků pro územní plán a pro zdravotnictví. ČSSD má mít pět míst v radě včetně postu prvního náměstka primátora, kterým by se měl stát Karel Březina. Sociální demokracie by měla mít v gesci oblast dopravy, školství, kultury, sociálních věcí, životního prostředí a evropských fondů.

Top 09 odmítá křeslo v radě

Nabídku jednoho místa v radě pro TOP 09 do koaliční smlouvy prosadila ODS, řekl budoucí primátor Bohuslav Svoboda:

„Není to proto, že bychom chtěli, aby nesl odpovědnost za naše rozhodování, Je to proto, že z titulu pravého radního by se zúčastnil všech jednání rady, byl by účasten všech rozhodování, ke všem rozhodování by mohl zaujímat nějaké stanovisko a prezentovat ho veřejnosti. Je to vlastně funkce kontrolního výboru na druhou, poznamenal Svoboda.

TOP 09 ale už reagovala, že o místo v radě nestojí. Za to bude chtít předsedu a většinu v kontrolním výboru. Lídr TOP 09 v Praze Zdeněk Tůma řekl, že jeho stranu v opozici obě vládnoucí strany pocítí: „My jsme od začátku počítali s tím, že varianta skončení v opozici existuje. A věříme, že naše opozice bude dostatečně silná a znatelná. Bude to vlastně první opozice v Praze, kterou ODS a ČSSD zaznamenají.“

Předseda ODS nepokládá pražskou koalici za šťastnou

Koalice ODS a ČSSD v Praze je politicky nesprávným krokem. Kromě zástupců vítězné TOP 09 a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a volebního lídra Jiřího Dienstbiera mladšího si to myslí předseda ODS a premiér Petr Nečas, který tento svůj názor vyslovil po dnešním jednání vlády.

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

Uzavření koalice mezi ODS a ČSSD na pražském magistrátu pokládá Nečas za politicky nesprávný krok. Podle něj by vznik pravicové koalice víc odpovídal přání voličů v hlavním městě. Nečas ale také dodal, že na výsledku jednání má svůj podíl i přístup vítězné TOP 09 v Praze. Odlišný pohled na sestavení koalice v hlavním městě má předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Podle Nečase ale vedení jeho strany pražským občanským demokratům do vyjednávání nemluvilo:

Přehrát

00:00 / 00:00

O koalici v Praze v pořadu Svět o třetí na Rádiu Česko.mp3

„Je to tedy zodpovědnost vedení pražské ODS, když přijala tento krok. A je na představitelích pražské ODS, aby přesvědčili voliče Občanské demokratické strany, že udělali správný krok. Mají na to čtyři roky a vždycky za každý politický krok je vystaven účet ve volbách,“ uvedl Nečas.

B. Sobotka: Zodpovědnost je na pražské organizaci ČSSD

Krajský výbor i zastupitelský klub pražské ČSSD už na dnešním jednání schválili koaliční dohodu s ODS. Pro byli všichni členové kromě Jiřího Dienstbiera mladšího, který byl kandidátem na primátora za ČSSD.

Koalici s občanskými demokraty v Praze už v minulosti nepodporoval úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. Podle něj je teď veškerá odpvoědnost na pražské organizaci.

Dohodu mezi ODS a ČSSD označil za "potrat pražské naděje" předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. "Uzdravení Prahy se odkládá o čtyři roky," poznamenal.

Milan Kopp, Martin Drtina, Ondřej Černý, Václava Marešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme