Předvolební kampaň v Olomouci ovládla tykadla. Teď si je politici kreslí sami

Na předvolebních plakátech a billboardech v Olomouci opět zdobí hlavy lídrů nejrůznějších politických stran tykadla, ale i knírky nebo piktogramy. Tentokrát si je ale někteří namalovali dokonce sami. Z původního protestu řidiče Romana Smetany před dvěma lety se tak nyní stal jakýsi módní doplněk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý řidič MHD Roman Smetana byl propuštěn z olomoucké vazební věznice

Bývalý řidič MHD Roman Smetana byl propuštěn z olomoucké vazební věznice | Zdroj: ČTK

Bývalý řidič olomouckého dopravního podniku Roman Smetana pokreslil před parlamentními volbami v roce 2010 na protest proti politickým elitám jejich reklamy. Občanští demokraté se u soudu domáhali nahrazení škody a řidič 15 tisíc korun zaplatil.

Odmítl ale odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prací. Soudkyně Markéta Langerová, manželka politika ODS Ivana Langera, mu proto trest změnila na 100 dní vězení, do kterého nenastoupil. Začala tak anabáze, za kterou si Roman Smetana vysloužil přezdívku král Ječmínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nevšední podobě volebních plakátů v Olomouci informovala redaktorka Blanka Mazalová

Předvolební plakáty visí v Olomouci všude. Lidé je míjejí buď s nechápavým pohledem, nebo s úsměvem. „Mně to přijde dost vtipné. Myslím, že se tím chce trochu naznačit, že ti pánové, co jsou tam vyobrazeni, mohou být i brouky Pytlíky,“ míní jeden z kolemjdoucích. Další považuje nečekané ozdoby spíše za ničení a vandalismus.

Když Roman Smetana před dvěma lety vzal fixu a namaloval na předvolební plakáty tykadla zástupcům občanských, sociálních i křesťanských demokratů, netušil, jaký ventil spustí. Veřejnost rázem rozdělil na dva tábory. Padouch, nebo hrdina? Jedni tvrdí, že se dopustil trestného činu a vyhýbá se jeho následkům:

„Já si myslím, že by neměl být hrdinou nebo někým, koho bychom měli uznávat. Udělal trestný čin a to se nemůže změnit ani nějakým ideovým pozadím,“ myslí si oslovený student.

Roman Smetana má ale také řadu příznivců, kteří na facebooku diskutují a občas se i sejdou na protestní akci: „Mně to připadá, že je to obrovské selhání české demokracie,“ říká Ashley Davis původem z Velké Británie.

Bývalý řidič MHD Roman Smetana byl 24. května propuštěn z olomoucké vazební věznice | Foto: ČTK

Tykadlový protest Romana Smetany si začal žít vlastním životem a o tykadlech si už lidé i zpívají. Politolog Pavel Šaradín podobný případ v Česku nepamatuje. Romanu Smetanovi se prý zkrátka podařilo vystihnout náladu lidí. „Lze ho chápat také jako symbol toho, že lidé politiky mohou kritizovat za všech okolností,“ soudí Šaradín.

A tak se tykadla stala i tématem pro politiky. Někteří si je malují na plakáty sami, někteří tvrdí, že jsou sexy, a jednomu ze senátních kandidátů vložili dokonce hackeři fotku Romana Smetany na titulní stránku volebního webu. Pokud na nějakém plakátu ve městě tykadla zmizí, přes noc je většinou politikům zase někdo nasadí.

Do vězení znovu nepůjdu, vzkazuje Smetana

Nabízí se otázka, jestli a jak hmyzí tykadla ovlivnila volby i letošní předvolební kampaň. Pavel Šaradín tuto možnost nevylučuje:

„Nepochybně to svůj vliv může mít. Někdo v roce 2010 nakreslil Ivanu Langerovi tykadla. A ono se nám to na druhé straně také ukázalo v té jeho volební podpoře. Takže ta lidová tvořivost jakoby ukázala myšlení většiny lidí volících ODS, co si myslí o jednom jejím lídrovi,“ domnívá se.

Roman Smetana vězení před časem opustil díky stížnosti ministra spravedlnosti. Tu ale Nejvyšší soud zamítl, a tak si musí odpykat ve vězení ještě 67 dní. Přes média ale vzkázal, že se za mříže dobrovolně nevrátí. Zůstane tak dál hanáckým králem Ječmínkem.

Na případ Romana Smetany dojde i v dnešním Speciálu Martina Veselovského. Diskuse s předními kandidáty krajských voleb na Olomoucku proběhne v sále Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Vysíláme ji dnes po 17. hodině na Radiožurnálu. Videopřenos můžete sledovat na webu Zprávy.rozhlas.cz.

Blanka Mazalová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme