Premiér čtyři dny po zatčení Nagyové oznámil odchod. Nechce být balvanem pro vládu a ODS

Kauze blízké spolupracovnice Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové vedla po čtyřech dnech k rezignaci premiéra, a tím i pádu celé vlády. "Jsem si plně vědom toho, jak peripetie mého osobního života v současné době zatěžují politickou scénu i ODS,“ prohlásil Petr Nečas, když v neděli večer oznamoval své rozhodnutí odejít z čela kabinetu i své strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas | Zdroj: ČTK

Nečas, který dosud odmítal odstoupit, předstoupil před novináře ve Strakově akademii po krátkém jednání grémia své strany, které zasedalo souběžně s vedením koaličních stran.

„Já jsem velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal počínaje středou. A jsem si vědom toho, jaké to pro mne má konsekvence. Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky," řekl premiér krátce před 23. hodinou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznam tiskové konference, na níž premiér Petr Nečas oznámil svou rezignaci

Nečas si přeje, aby koalice pokračovala s jiným premiérem nominovaným ODS, v jejímž čele také končí.

„Jsem přesvědčen, že toto je to optimální řešení stávající politické situace, a já jsem ani na okamžik nepředpokládal, že bych se já měl stát nějakým pomyslným balvanem, který toto řešení bude nějak ztěžovat nebo komplikovat,“ podotkl Nečas, který vedl koaliční kabinet i svou stranu tři roky.

Nečas v pondělí rezignuje na funkci premiéra, skončí i jako předseda ODS

Číst článek

Šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou zadržena policie v souvislosti s údajným zneužitím vojenské rozvědky ke sledování osob a kvůli kauze údajného uplácení bývalých poslanců ODS, na kterém se měla rovněž podílet.

V sobotu poslal ostravský soud Nagyovou do vazby, stejně tak vazbu uvalil na Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Někdejší "rebelové" v řadách občanských demokratů se měli vzdát mandátů výměnou za lukrativní posty ve státní správě, čímž se podle policie dopustili korupce.

Martin Hromádka, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme