Prezident by neměl o milostech rozhodovat sám, navrhuje TOP 09

Způsob udílení prezidentských milostí by se měl podle poslanců TOP 09 změnit. Hlava státu by o nich neměla rozhodovat sama, jak je tomu nyní, ale měla by je následně potvrzovat například vláda nebo její pověřený člen. Sněmovna by tuto změnu mohla projednat při debatě o novele ústavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezidentská standarta

prezidentská standarta | Foto: Marián Vojtek

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík potvrdil, že impulsem k tomuto návrhu je případ možné korupce při udělení milosti expolicistce Radce Kadlecové, na který upozornil týdeník Respekt. Hrad tuto možnost vyloučil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoje politických stran k udělování prezidentských milostí zjišťovala reportérka Lucie Husárová

Podle Gazdíka je však debata o změně způsobu udílení milostí namístě. Úpravu by koaliční strana chtěla projednat při parlamentní rozpravě o novele ústavy, která mění prezidentské pravomoci v souvislosti s přímou volbou.

„Tento stav považují TOP 09 a Starostové za velmi závažný, a to zvláště za situace, kdy už v minulosti prezidentská kancelář několikrát podrobně důvody udělení milostí nevysvětlila. My bychom rádi zahájili parlamentní diskusi o tom, jestli by udělování prezidentských milostí nemělo být podmíněno souhlasem jiného ústavního orgánu, jak je tomu běžnou praxí v dalších zemích,“ uvedl Gazdík.

Omezení chtějí i sociální demokraté, ODS je proti

Podobný návrh prosazovala i opoziční ČSSD. Jak prohlásil její místopředseda Lubomír Zaorálek, neprůhlednost a způsob komunikace Hradu ohledně milostí se musí změnit.

„Jsme přesvědčeni, že tady jsou kompetence prezidenta jako za času panovníka ve středověku. Není možné takto vstupovat do výkonu spravedlnosti a navíc ve chvíli, kdy vzniknou pochyby, tak situaci vůbec nevysvětlit,“ zdůraznil Zaorálek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl Jan Vintr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy

Také sociální demokraté chtějí kontrasignaci prezidentských milostí navrhnout jako součást svého pozměňovacího návrhu k přímé volbě. Marek Benda z ODS ovšem s návrhem na upravení této prezidentovy pravomoci nesouhlasí.

„Pokud se bavíme o přímé volbě prezidenta a současně některé strany, ať už opoziční nebo koaliční, navrhují, že z přímé volby vzešlý prezident má být ve svých pravomocech oslaben, tak se tím říká: Vážení voliči, dáváme vám právo vybrat, ale nevěříme vám, že vyberete dobře. To je podle mě zásadní omyl takhle měnit ústavu,“ podotkl Benda.

Většinu pravomocí prezidenta republiky spolupodepisuje předseda vlády, který potom přebírá za výkon pravomocí zodpovědnost. Podle Jana Vintra z Právnické fakulty Univerzity Karlovy má spolupodpis dvě výhody:

„Zaprvé je pojistkou proti zneužívání institutu milosti a za druhé vláda přebírá politickou odpovědnost v parlamentu za takto učiněné rozhodnutí, protože i udělení milosti je politické rozhodnutí.“

Lucie Husárová 1, Veronika Sedláčková, Martin Hromádka, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme