Přímá volba předsedy ČSSD neprošla. Zvolen bude v březnu.

Jméno nového šéfa ČSSD se dozvíme až na březnovém sjezdu strany. Přímá volba, kterou si přáli oba hlavní favorité Bohuslav Sobotka i Michal Hašek, na jednání ústředního výkonného výboru ČSSD neprošla. Rozhodli tak členové ústředního výkonného výboru strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vystoupil na tiskové konferenci uspořádané 6. listopadu v Praze po jednání výkonného výboru strany.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vystoupil na tiskové konferenci uspořádané 6. listopadu v Praze po jednání výkonného výboru strany. | Zdroj: ČTK

Návrh na přímou volbu předsedy ČSSD neprošel. Hlasování Ústředního výkonného výboru strany v pražském Kongresovém centru bylo velmi těsné. Pro bylo 57 delegátů. Ke schválení scházely jen dva hlasy.

Přímá volba předsedy by znamenala hlasování všech členů strany, kterých je víc než 24 tisíc. Kandidáti tuto variantu podporovali, jednak pro silnější mandát, ale také pro větší transparentnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Herget aktuálně z Kongresového centra.mp3

Nakonec ale dojde na druhou variantu a jméno nového předsedy ČSSD se dovíme až v březnu, kdy ho zvolí delegáti na sjezdu.

O přímou volbu stáli dva hlavní favorité v boji o křeslo předsedy, Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. Naopak kritici tomuto způsobu volby vytýkají, že přijde stranu na zhruba tři miliony korun.

Podle Sobotky by v přímé volbě byl předsedou ten, kdo by získal v první kole nadpoloviční většinu hlasů. Zájem kandidovat projevil i senátor Vladimír Dryml.

Na jednání výboru se diskutovalo mimo jiné o výsledcích nedávných komunálních a senátních voleb. Sociálním demokratům zatím vynesly nadpoloviční většinu v horní komoře a řadu primátorů, a to i díky koalicím s ODS.

Václava Marešová, Jan Herget, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme