Přímá volba prezidenta má v Senátu velkou šanci na schválení

Senátoři budou rozhodovat o tom, jestli by nástupce Václava Klause na Hradě mohli zvolit občané přímo. Nejsilnější parlamentní strany, ODS i ČSSD, už dříve slíbily, že potřebný počet hlasů pro změnu Ústavy dodají. Část senátorů má ale k návrhu výhrady, možná tak projde jen těsnou většinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Pražský hrad | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Místopředseda Senátu Petr Pithart upozorňuje, že zvolený prezident bude mít malé pravomoci, a proto by mohl mít tendence záměrně hatit vládní politiku.

„On má spoustu možností, jak vládě házet klacky pod nohy a jak jí škodit, samozřejmě. A je velmi pravděpodobné, že vyhraje ten kandidát, který bude co nejostřeji vyhraněn proti vládě. No a pak by měl své sliby plnit, ale on k tomu nemá pravomoci,“ řekl Petr Pithart.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v Ranním interview Radiožurnálu

Ke změně Ústavy jsou potřeba dvě třetiny hlasů zákonodárců. Sociální demokraté i ODS už dříve řekli, že oni potřebný počet hlasů dodají.

Předseda senátu Milan Štěch z ČSSD Radiožurnálu řekl, že senátorský klub jeho strany může garantovat 36 hlasů. „Dva nebudou přítomni a tři budou buď proti, nebo se zdrží. Možná, že někdo z nich ještě váhá,“ upřesnil.

Někteří senátoři by rádi spolu se zavedením přímé volby prezidenta prosadili i další ústavní změny. Chtějí například zvýšit počet poslanců pro prosazení zákona, který odmítne Senát i prezident. Mluvilo se také o vlivu senátu na jmenování členů České národní banky nebo mediálních rad.

„Ale v tuto chvíli je situace, kdy to vypadá, že pro přímou volbu lze získat podporu pouze v té podobě tak, jak je návrh ústavního zákona. To znamená, že byť mám některé dílčí výhrady k některým ustanovením, tak ta podpora přímé volby je hlavním argumentem,“ podotkl Štěchův kolega Jiří Dienstbier.

Výhrady vůči předloženému návrhu má třeba senátor ODS Jaroslav Kubera. „Já nejsem a priori proti přímé volbě, ale trvám na tom, že by si vyžadovala hlubší změnu Ústavy, protože je to zásadní změna. To není jenom o tom, že si budeme volit prezidenta přímo. Týkalo by se to i debaty o tom, jestli potřebujeme dvoukomorový parlament, pokud bude přímo volený prezident, když by některé pravomoci Senátu například mohl převzít,“ řekl Kubera.

Češi nejsou na přímou volbu prezidenta připravení, míní socioložka Šiklová

Číst článek

Ke kritikům patří i šéfka senátorů za TOP 09 a starosty Soňa Poukrtová. Její kolegové z klubu nemají žádné doporučení jak hlasovat. Paukrtová novele vytýká, že z úřadu prezidenta by se po přímé volbě stalo další mocenské centrum.

„Mám obavy, že tady vznikne další mocenské centrum, nazvěme ho Hrad, protože přímo volený prezident, byť to nemá napsáno v Ústavě, se tak samozřejmě stává významným politickým hráčem, protože on bude muset jít do voleb s politickým programem a občané budou potom zklamáni, pokud ten volební program v této souvislosti nebude schopen plnit,“ řekla Soňa Paukrtová.

Václava Marešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme