Prodej tvrdého alkoholu se zpřísní. Vláda schválila zavedení koncesí

Prodej alkoholu bude mít přísnější pravidla. Vláda zareagovala na metanolovou aféru, při které se otrávilo 40 lidí, a schválila zavedení koncesí na prodej lihovin. Obchodníkům se ale budou udělovat bez podmínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lahve alkoholu s novými kolky

Lahve alkoholu s novými kolky | Zdroj: ČTK

Podle ministra průmyslu Martina Kuby z ODS není účelem opatření omezit podnikání.

„Koncese nebude nijak odborně nebo finančně omezena. Dostane ji každý, kdo si o ni požádá. Nám jde o to, že se právě v období metanolové aféry ukázalo, že je velmi důležité, aby stát měl přehled, ve kterých kamenných prodejnách ten prodej probíhá,“ vysvětlil ministr Kuba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda schválila zavedení koncesí na prodej alkoholu. Reakce zjišťovala Květa Moravcová

Svaz obchodu a cestovního ruchu ale argumentuje, že koncese bez podmínek problémy s černým trhem nevyřeší. Podle prezidenta svazu Zdeňka Juračky by měl stát po všech prodejcích lihovin požadovat registrační pokladnu a placení DPH.

„My chceme, aby byla tato norma doplněna tím, že bude licence získávána podle zvláštního předpisu, to znamená vyhláškou, a aby v té vyhlášce byly tvrdší podmínky, například řádné podvojné účetnictví, plátce DPH, registrace tržeb a podobné záležitosti,“ uvedl Juračka.

Odhadovaný počet podnikatelů, kteří budou dotčeni navrhovanou úpravou, je více než 229 tisíc. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu. Živnostenské oprávnění pro řemeslnou živnost "Hostinská činnost" vlastní téměř 185 tisíc podnikatelů. Prodávat líh a lihoviny mohou rovněž jejich výrobci, těch je 296. (zdroj: ČTK)

S těmito požadavky se chtějí obchodníci obrátit na poslance a s jejich pomocí při projednávání novely ve sněmovně ještě návrh novely změnit.

Unie dovozců a výrobců lihovin zavedení koncesí obecně schvaluje, ale stejně jako obchodníci už v minulosti chtěla, aby zavedení koncesí doprovázela jasná pravidla. Podle ředitele společnosti Global Spirits Tomáše Otty je to vlastně jediná možnost, jak zabránit pančování alkoholu.

„Dočasná řešení míří úplně špatným směrem, postihují ty, kteří tuto legislativu dodržují, ale ten, kdo to přelívá z kanistru do kanistru a nikdy žádné papíry nevyužíval, je dneska v ještě výhodnější pozici, než byl dříve,“ podotkl Otta.

Muž z Broumovska se zřejmě otrávil metylalkoholem, je v kritickém stavu

Číst článek

Na druhou stranu je podle něj důležité, aby koncese úřady vydávaly v návaznosti na místo, kde podnikatel lihoviny vyrábí. Nikoli tedy na osobu, protože taková koncese by byla lehce zneužitelná. Důležité jsou podle ředitele Global Spirits také sankce, třeba měsíční zákaz výroby a prodeje alkoholu prý dokáže nepoctivce pořádně vytrestat.

Prodej lihovin se loni vinou metanolové aféry snížil. V maloobchodech odbyt klesl o devět procent, v restauracích o 11. Podle Unie výrobců a dovozců lihovin pokles postihl všechny druhy lihovin - nejvíce zasáhl vodku.

Květa Moravcová, Martin Hromádka, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme