Průzkum ČRo: Podle většiny Čechů by měl Růžička vést dál národní tým

Téměř sedmdesát procent Čechů chce, aby trenér Vladimír Růžička vedl i přes aféru s penězi dál hokejovou reprezentaci. Zjistil to exkluzivní průzkum společnosti Median pro Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Růžička

Vladimír Růžička | Foto: Filip Jandourek

Hokejová veřejnost si konec trenéra Růžičky nepřeje z různých důvodů, vysvětluje sociolog Daniel Prokop z agentury Median, který průzkum vyhodnocoval.

„Většinou proto, že nic prokázáno nebylo, uznání presumpce neviny. Potom také obava o výsledek reprezentace. Tam se mísí důvěra v trenéra a snaha, aby tým nebyl ohrožen kauzou,“ dodává Prokop.

K 69 procentům Čechů, podle kterých by měl Růžička jako trenér české reprezentace pokračovat, patří také hokejový fanoušek Ivo z Prahy.

„Rozhodně by neměl odstupovat kvůli tomu, že někdo tady něco vytáhl. Určitě by měl odkoučovat mistrovství světa a pak ať se mu věnují ti, kteří o tom mohou rozhodnout. To znamená orgány v trestním řízení,“ myslí si.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sedmdesát procent Čechů chce, aby trenér Růžička vedl i přes aféru s penězi dál hokejový tým. Více o průzkumu natáčela Veronika Hlaváčová

Doplňuje ho Čeněk ze Svitav, který věří, že jde o uměle vytvořenou kauzu, která má Vladimíra Růžičku poškodit:

„Nemyslím si, že by měl odstupovat. Pro mě je to člověk, který něco v hokeji dokázal.“

Naopak podle 27 procent dotázaných by měl Růžička působení u reprezentace ukončit. Tvrdí, že svým jednáním poškodil český hokej, nebo že je nedůstojné, aby trenéra reprezentace během mistrovství vyšetřovala policie.

„Myslím si, že kdyby měl nějakou soudnost, tak odstoupí sám a nechá to být. Je to ostuda,“ domnívá se 22letá Eliška.

Hokejová reprezentace a aféra trenéra V. Růžičky | Foto: Český rozhlas Median

O kauze hokejového trenéra Vladimíra Růžičky s údajným přebíráním peněz během působení v hokejové Slavii je podle průzkumu dobře informována téměř polovina Čechů.

Možnost „Vím, o co v případu jde" vybralo 49 procent respondentů. O případ se více zajímají muži, kteří také Růžičkovi více důvěřují.

„Ženy často říkají, že je jim to jedno. Pokud ví, o co jde, tak jim to je častěji jedno. Projevuje se tam vlažnější vztah k hokeji a mužskému sportu,“ říká Prokop.

Hejda se do reprezentace vrátil i kvůli atmosféře v Praze. Šlégr varuje před euforií

Číst článek

Sám Růžička se ke kauze nechce před mistrovstvím vyjadřovat. Aféru rozpoutalo skrytě natočené video z loňského listopadu. Na nahrávce mluví Růžička s podnikatelem Miroslavem Palaščákem. Ten si stěžuje, že zaplatil pět set tisíc korun za to, aby jeho syn hrál za pražskou Slavii.

Růžička nepopřel, že peníze skutečně dostal. Nejdřív ale říkal, že to byl sponzorský dar. Teď se brání, že půlmilion byla půjčka, kterou vrátil. Případ už prověřuje i policie.

Prezident hokejového svazu Tomáš Král za Vladimírem Růžičkou stojí. V polovině dubna vysvětloval, proč ho z funkce neodvolá:

„Kdybych si na základě toho, co je v současné době k dispozici, dovolil před mistrovstvím světa v České republice odvolat trenéra, byl bych velký šašek.“

A zdůraznil, že na Růžičku se musí zatím nahlížet jako na nevinného.

„To je úplně základní předpoklad každé demokratické společnosti. Kdo to neví, je blbec. Láďu vůbec neomlouvám, je to trestuhodné. Kdyby něco, tak měl přijít na podzim a říct: Někdo mě tady začíná vydírat. A jestli je to pravda, mohli jsme si s tou situací poradit.“

Šance české reprezentace na medaili | Foto: Český rozhlas Median

Ani Král ale nepopřel, že určitá šedá zóna v klubech existuje. Praxi z vlastní zkušenosti popsal bývalý reprezentant Pavel Richter. Sám před lety trénoval týmy v nejvyšší české lize.

„Byl jsem ve Slavii a ve Spartě. Když za mnou někdo z vedení mužstva přišel, nebudu konkrétně jmenovat, tak řekli, že ten hráč bude hrát. A já jsem řekl: Ten hráč nebude hrát. Jmenovat nebudu, to nemá cenu, je to zakopaná historie. Zjistil jsem, že trenér je tam páté kolo u vozu. Může to trénovat někdo, kdo nemá vzdělání a bude poslouchat vedení, koho má a nemá postavit," řekl Richter.

Většina Čechů věří v medaili

Průzkum Medianu zjišťoval také to, jak hokejisté na domácím šampionátu dopadnou. Většina Čechů věří, že medaili získají.

„Nějaké dvě třetiny lidí očekávají, že skončíme s medailí. Třetina si je tím skoro jistá, byli by tím zklamaní, kdyby se tak nestalo,“ popisuje sociolog Daniel Prokop.

Hokejové mistrovství světa začíná v pátek 1. května.

Pod tlakem bude behem světového šampionátu kromě hokejistů i kouč národního týmu Vladimír Růžička | Foto: ČTK

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme