Rodiče by mohli místo školek využívat dětské skupiny. Projedná to vláda

Dětské skupiny jako alternativa k přeplněným školkám. To je plán vlády, jak ulehčit rodičům návrat do práce. Příslušný zákon, který umožní novou formu hlídání dětí, projednají dnes ministři. Někde už ale dětské skupiny fungují teď. Například na ministerstvu práce a sociálních věcí, které s nápadem přišlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mateřská škola (ilustrační foto)

Mateřská škola (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

„Líbí se mi tady. Chodí sem ještě Miška a Štěpán. Akorát jsou na dovolené, takže přijdou až příští týden,“ říká malá předškolačka z dětské skupiny na ministerstvu práce a sociálních věcí. Během rozhovoru zrovna vyráběla balón. Spolu s ní si sem chodí hrát i její menší bratr.

Lydie Keplerová z oddělení rodinné politiky ukazuje, jak dětská skupina na úřadu funguje. Celkem se sem vejde osm dětí: „Máme šatnu, sociální zařízení pro děti a prostory pro hry.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Dětskou skupinu na ministerstvu práce navštívila s mikrofonem redaktorka Martina Spěváčková

Rodiče sem dětem na rozdíl od školky nosí vlastní jídlo: „Takže tady se strava jenom uchovává a ohřívá. Jediné, co zajišťujeme my, je pitný režim pro děti.“

„Vedlejší místnost je také určená ke hraní a zároveň k odpočinku, ke spánku. Máme tady složené matrace a peřinky na spaní,“ dodává Lydie Keplerová.

„Děti přijdou do 9 hodin, potom si chvilku povídáme, je nějaké cvičeníčko, pak je svačinka,“ přibližuje program dětí ve skupině pečovatelka Tereza Hladíková a pokračuje:

„Po svačince vyrábíme nějaké výrobky, potom se jde ven, potom je oběd, spinkání, zase doděláváme nějaké výrobky z dopoledne nebo zpíváme, cvičíme, cokoliv.“

Menší požadavky na hygienu i odbornost

Zřídit dětskou skupinu má být jednoduší, nemusí totiž splňovat tak přísné hygienické a odborné předpisy. Výdaje si navíc budou moci rodiče odepsat z daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vidí dětské skupiny psychložka Věra Masáková? Radiožurnál se ptal v Ranním interview

Kritici ale této alternativě školky vyčítají, že dětem nenabídne takové vzdělání a že je spíš formou hlídaní. Dětská psycholožka Věra Masáková ji nicméně považuje za jednu z vhodnějších.

„Přinejmenším je to jakýsi trénink sociálního chování, děti se učí žít ve skupině, přizpůsobovat se jeden druhému. Doufám, že vzdělávací programy tam do určité míry vzniknou také, protože když se s dětmi pracuje, tak jsou samy hladové po podnětech, a pokud se jim ty podněty nedávají, tak zlobí,“ říká.

Výhodou dětských skupin je podle ní to, že jsou méně početné. „V mateřských školách je takový počet dětí, že se někdy jedna paní učitelka stejně nemůže dětem věnovat naplno,“ podotkla psycholožka.

Klára Bílá, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme