Rodiny by od příštího roku mohly dostávat vyšší slevu na druhé a třetí dítě

Poslanci chtějí zvýšit daňovou slevu na druhé a další dítě, vrátit slevu na dani z příjmu pro pracující důchodce a omezit výdajové paušály živnostníkům. Vládní novelu zákona o daních z příjmů pustila sněmovna do dalšího projednávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Obsahem návrhu je především vypořádání se s dosud neurčenými částmi zákona o jednotném inkasním místě, poskytnutí daňového benefitu ve formě zvýšení slevy na dani na druhé a další vyživované dítě, obnovení základní slevy na dani pro pracující důchodce a přijetí omezení vztahujících se k možnosti uplatnění výdajů formou paušálů uplatněných u příjmů ze samostatné činnosti,“ přiblížil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

V současné době je možné odečíst na každé dítě z daní 1117 korun měsíčně. Podle návrhů se má sleva na druhé dítě zvýšit o 200 a na třetí o 300 korun měsíčně.

„Vracíme tak pracujícím rodičům v roce 2015 více jak 1,3 miliardy a v roce 2016 pak 1,6 miliardy korun,“ říká poslanec za ČSSD Václav Votava s tím, že jde o výrazné prorodinné opatření vlády. S tím ale nesouhlasí místopředseda poslanců opoziční TOP 09 František Laudát.

„Ono to nebude fungovat. Už dneska máme jednu z největších rodinných podpor na světě, přesto je porodnost velice slabá, chabá. V tom klíč k porodnosti není, největší porodnost je přece v chudých zemích. To znamená, kdyby skutečně chtěli jít cestou zvyšování porodnosti, pak by to znamenalo radikální omezení sociálního státu. Takže já to beru jako jakési dárečky,“ uvažuje.

TOP 09 chtěla zákon zamítnout, to ale neprošlo. Poslanci se tak k němu vrátí nejspíš na zářijové schůzi.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme